zupa diabelska czosnkowo-cebulowa


Wspaniała zupa na jesienne chłody. Wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. Diabelsko rozgrzewa.


bulion warzywny (2 marchewki, pietruszka, cebula, kostki rosołowe, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, ziemniaki)

3-4 cebule
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
koncentrat pomidorowy
chilli
sól
pieprz


Ugotować bulion warzywny, a gdy będzie gotowy wyłowić z niego warzywa (poza ziemniakami i marchewką).

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę. Lekko osolić, żeby zmiękła. Gdy cebula się zeszkli wycisnąć czosnek. Chwilę dusić na małym ogniu. Następnie dodać przecier pomidorowy, szczyptę chilli i pieprz do smaku. Wymieszać, a następnie wlać całość do garnka z bulionem. Całość gotować przez ok. 10 minut.

Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego, odrobiną żółtego sera i grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz