sos ziołowy do warzyw


Alternatywą dla podsmażonej bułki tartej dodawanej do fasolki szparagowej lub kalafiora czy też śmietany dodawanej do ziemniaków może być aromatyczna kompozycja ziół i przypraw, która wydobędzie z warzyw ich najlepsze walory smakowe.

około pół filiżanki oliwy
1-2 ząbki czosnku
posiekany koper
posiekany szczypior
(może być też pietruszka)
1/2 sosu sałatkowego z torebki (np. zioła ogrodowe, z octem jabłkowym, włoski itp.)
odrobina octu z czerwonego wina
odrobina octu balsamico

Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce. Proporcje tak na wyczucie, sos ma być dość gęsty.


Rewelacyjny dodatek do fasolki szparagowej, bobu, kalafiora, ziemniaków lub do zwykłej sałatki warzywnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz