tarta z warzywami


1 opakowanie ciasta francuskiego

nadzienie:

pieczarki

cebula
papryka

brokuły

por
kukurydza z puszki


Na oliwie poddusić pokrojoną w krążki cebulę, pora i pieczarki. Warzywa przyprawić solą ziołową, maggi, białym pieprzem. Kilka różyczek brokułów podgotować, najlepiej na parze. Surową paprykę pokroić w dużą kostkę.


Na tortownicy lub specjalnej formie do tarty posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wyłożyć ciasto francuskie. Okleić nim także wysoko brzegi. Ponakłuwać widelcem spód. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć równomiernie wszystkie warzywa.


W międzyczasie należy przygotować sos (masę mleczno-jajeczną).

sos:

około pół szklanki mleka (ewentualnie śmietana)

2 jajka

starty ser (żółty lub mozzarella)
maggi, vegeta, sól, pieprz


Składniki roztrzepać w miseczce i przyprawić. Sos wylać na rozłożone na cieście warzywa.
Tartę wstawić do nagrzanego na 200 st.C piekarnika na około 30-60 minut, do momentu aż sos się całkowicie zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz