1 opakowanie ciasta francuskiego
nadzienie:
pieczarki
cebula
papryka
brokuły
por
kukurydza z puszki
Na oliwie poddusić pokrojoną w krążki cebulę, pora i pieczarki. Warzywa przyprawić solą ziołową, maggi, białym pieprzem. Kilka różyczek brokułów podgotować, najlepiej na parze. Surową paprykę pokroić w dużą kostkę.
Na tortownicy lub specjalnej formie do tarty posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wyłożyć ciasto francuskie. Okleić nim także wysoko brzegi. Ponakłuwać widelcem spód. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć równomiernie wszystkie warzywa.
W międzyczasie należy przygotować sos (masę mleczno-jajeczną).
sos:
około pół szklanki mleka (ewentualnie śmietana)
2 jajka
starty ser (żółty lub mozzarella)
maggi, vegeta, sól, pieprz
Składniki roztrzepać w miseczce i przyprawić. Sos wylać na rozłożone na cieście warzywa. Tartę wstawić do nagrzanego na 200 st.C piekarnika na około 30-60 minut, do momentu aż sos się całkowicie zetnie.
nadzienie:
pieczarki
cebula
papryka
brokuły
por
kukurydza z puszki
Na oliwie poddusić pokrojoną w krążki cebulę, pora i pieczarki. Warzywa przyprawić solą ziołową, maggi, białym pieprzem. Kilka różyczek brokułów podgotować, najlepiej na parze. Surową paprykę pokroić w dużą kostkę.
Na tortownicy lub specjalnej formie do tarty posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wyłożyć ciasto francuskie. Okleić nim także wysoko brzegi. Ponakłuwać widelcem spód. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć równomiernie wszystkie warzywa.
W międzyczasie należy przygotować sos (masę mleczno-jajeczną).
sos:
około pół szklanki mleka (ewentualnie śmietana)
2 jajka
starty ser (żółty lub mozzarella)
maggi, vegeta, sól, pieprz
Składniki roztrzepać w miseczce i przyprawić. Sos wylać na rozłożone na cieście warzywa. Tartę wstawić do nagrzanego na 200 st.C piekarnika na około 30-60 minut, do momentu aż sos się całkowicie zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz