młode cukinie zapiekane pod sosem pomidorowo-serowym

wg pomysłu autorskiego

4 małe cukinie pokroić w łódki i przepołowić. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego.

SOS:
30 dkg pieczarek
2-3 cebule białe i czerwone
puszka pomidorów rozdrobnionych
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 kostki fety
sos sojowy
maggi
bruschetta (przyprawa pomidorowa)
bazylia
biały pieprz
1 kostka rosołowa warzywna
sól ziołowa
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
1 mozarella

Posiekaną drobno cebulę, lekko osoloną, podsmażyć chwilę na oliwie aż zmięknie. Dodać pokrojone pieczarki oraz sos sojowy, maggi, biały pieprz, sól ziołową. Dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą wodę i zmiękną dodać puszkę pomidorów, przeciśnięty ząbek czosnku, kostkę rosołową, bruschettę do smaku, bazylię i przecier pomidorowy, tak by sos nabrał intensywniejszego koloru. Chwilę gotować na małym ogniu. Na koniec wrzucić pokrojoną w kostkę fetę. Gotowym sosem zalać cukinie. Na wierzchu ułożyć plastry mozarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz