krupnik


3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek białej części pora
2 cebule (jedną opalić nad ogniem)
4-5 ziemniaków
kilka suszonych grzybów
ząbek czosnku
2 kostki rosołowe (z kury lub warzywne)
2 kostki cielęce
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe

0,5 szklanki kaszy jęczmiennej

Z marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli, czosnku, grzybów, listków laurowych, ziela angielskiego i kostek rosołowych ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, wyłowić je. Marchewkę pokroić w kostkę i na koniec dodać do zupy, a pozostałe warzywa wyrzucić. Dodać do gotującej się zupy pokrojone w kostkę ziemniaki.

W osobnym garnku podgotować lekko osoloną kaszę, z wody zdjąć szumowinę. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać odcedzoną kaszę i gotować jeszcze ok. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz