szarlotka mojego dzieciństwa

spód:
160 g margaryny
160 g cukru
400 g mąki pszennej
łyżka śmietany

Składniki posiekać, wyrobić ciasto z dodatkiem śmietany, wyłożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Posmarować odrobiną piany ubitej uprzednio z 6 jaj.

Wyłożyć jabłka – 1,5-2 kg, wcześniej obrane, pokrojone na półksiężyce i posypanymi 2 łyżeczkami cynamonu. Podpiec w nagrzanym do 160° C piekarniku przez 15-30 minut.

góra:
Pianę z 6 jaj ubić z dodatkiem: szczypty soli 6 łyżkami wody 2 łyżkami cukru połączyć pianę z:
żółtkami,
6 łyżkami cukru,
6 łyżkami mąki,
2 łyżeczkami proszku do pieczenia,
2 łyżeczkami cynamonu

Wyłożyć na podpieczony spód i piec 20 minut. Potem posypać cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć papierem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz