faszerowana papryka

6-8 czerwonych papryk

2 woreczki brązowego ryżu
30-50 dkg pieczarek
1 duża cebula
czosnek 2-3 ząbki
5-6 drobno posiekanych orzechów włoskich
natka pietruszki
jajko
bułka tarta (do zagęszczenia)
ser żółty
sól
pieprz
sos sojowy

kostka rosołowa
125 ml wody

Papryki umyć, odciąć górną część i wydrążyć środek. Wstawić je do naczynia żaroodpornego.

W misce przygotować farsz z ugotowanego ryżu, podduszonych pieczarek, zeszklonej cebuli i pozostałych wymienionych dodatków. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby zagęścić masę. Przyprawić wedle upodobań. Nadziać każdą paprykę.

Do naczynia z paprykami wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. (Później z powstałego wywaru będzie można zrobić sos - dodając przecier pomidorowy, mąkę i przyprawy.)

Papryki zapiekać w nagrzanym do ok 200 st. C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Uważać, aby się nie rozgotowały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz