pizza z pieczarkami, oliwkami, kaparami, pomidorami i rukolą



ciasto na pizzę przygotować wg przepisu

składniki:
sos pomidorowy
mozzarella

cebula
15-20 dkg pieczarek
2 pomidory
zielone oliwki (20-30 sztuk)
kapary (20 sztuk)
rukola

kasza gryczana z pomidorem i szparagami


kasza gryczana

1 duży pomidor
10 zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
sól ziołowa


Kaszę (ok. 0,5-1 szklanki) ugotować w osolonej i zawierającej łyżkę oliwy, wodzie, której będzie 2 razy więcej niż kaszy. Po wygotowaniu prawie całej wody kaszę owinąć w ręcznik i schować na około godzinę pod ciepłą kołdrę lub koc.

Szparagi umyć, odciąć twarde końce (ok. 3 cm) i pociąć na kawałki. Posolić i gotować przez około 10 minut na parze.

Pomidora umyć, pokroić w kostkę.


Przygotować na talerzu porcję kaszy. Dodać szparagi, pomidora, polać łyżką oliwy i posolić solą ziołowa.

Można podawać z sałatą w sosie winegret.

kotleciki cukiniowe


2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki ziaren słonecznika
natka pietruszki
sól
pieprz

Umyte cukinie trzemy na drobnej tarce, po czym starannie odciskamy i wylewamy sok, cebule siekamy w miarę drobno. Wszystko mieszamy razem z mąką, otrębami, ziarnami słonecznika, natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Gdyby masa była zbyt wodnista, można dodać mąki albo bułki tartej.

Na rozgrzaną oliwę kładziemy uformowane kotleciki i smażymy z obu stron, bardzo ostrożnie je przewracając, aby się nie rozpadły.

surówka z młodej kapusty


1 mała główka młodej kapusty
1 pęczek kopru
1/2 pęczka pietruszki
2-4 delikatne cebulki

sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Kapustę drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, koper i pietruszkę. Wymieszać w dużej misce. Dodać sos z oliwy, majonezu, musztardy, octu, soku z cytryny, cukru i przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać.

młode ziemniaczki z kukurydzą i boczkiem w sosie pietruszkowo-koperkowymi



1 kg ziemniaków
1/2 puszki kukurydzy
5-10 dkg boczku

sos pietruszkowo-koperkowy wg przepisu

Lekko oskrobane ze skórki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Do ugotowanych ziemniaków dodać usmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, kukurydzę i sos.

Sosem pietruszkowo-koperkowym można polać również kalafiora.

sos pietruszkowo-koperkowy

4 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego kopru
kilka gałązek świeżej pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta świeżo zmielonej prowansalskiej soli morskiej
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Do miseczki wlać oliwę. Koperek i pietruszkę umyć i drobno posiekać, a następnie połączyć z oliwą. Dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

Sos świetny do polania młodych ziemniaków i kalafiora gotowanego na parze.

winegret z sokiem z cytryny, miodem i czosnkiem

1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonej prowansalskiej soli morskiej
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku. Słoiczek zakręcić i mocno wstrząsnąć, aby składniki się dobrze połączyły.

akcesoria do pieczenia chleba


Bardzo dobra forma do chleba. Dzięki temu, że środek ma teflonową powłokę, chleb można z łatwością wyjąć z foremki, a jeśli wnętrze posmarujemy oliwą, jego boki będą zawsze ładnie przypieczone.



Silikonowe pędzelki dobrze sprawdzają się do smarowania wnętrza foremki oliwą, jak i powierzchni samego chleba. Wierzch chleba warto posmarować białkiem z jajka - wówczas z łatwością przyklei się do niego posypka z ziaren.

chleb z ziarnami na drożdżach



500 g mąki (pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej lub mieszanki różnych mąk w dowolnych proporcjach)
500 ml wody (lub 250 ml wody + 250 ml mleka)
25 g drożdży
1/2 szklanki ziaren (słonecznik, siemię, itp.)
1/2 szklanki otrąb lub płatków owsianych
1 łyżka soli

Mąkę połączyć w misce z solą, ziarnami i otrębami. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie miksować spiralnymi końcówkami przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Pozostawić do wyrośnięcia w zimnym piekarniku przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uruchomić piekarnik i piec chleb przez ok 60 min. w temperaturze 220-240 st. C.

delikatna zupa z białych szparagów


Przepis cytuję za blogiem Kwestia Smaku

Składniki, 4 porcje:

1 łyżka oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i imbiru
szczypta tartej skórki z cytryny
150 g ziemniaków (3 nieduże), obranych i pokrojonych w kostkę
2 pęczki białych szparagów (około 24 sztuk, 1 kg)
(250 ml mleka kokosowego - opcjonalnie)
250 g mleka krowiego
sól i pieprz
bulion jarzynowy lub woda

Dodatki:
4 łyżki gęstej śmietany 18% wymieszanej z 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku
ugotowany ryż (np. czarny pełnoziarnisty) i podsmażony na maśle
lub małe grzanki

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać cebulę, oprószyć solą i dusić na małym ogniu przez 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kardamon, imbir i skórkę z cytryny, wymieszać i dusić razem przez około 15 sekund. Dodać ziemniaki, wymieszać i dusić przez około 3 minuty mieszając, aż ziemniaki pokryją się oliwą i trochę zmiękną.

Szparagi opłukać, odciąć twarde i zdrewniałe łodygi (około 3 - 4 cm), obrać obieraczką do warzyw lub ziemniaków. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Końcówki odłożyć do dekoracji (ugotować je na parze), a resztę wrzucić do garnka z ziemniakami. Oprószyć solą, wymieszać i dusić przez około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.

Wlać mleko krowie, (mleko kokosowe) oraz tyle bulionu lub wody, aby płyn przykrył warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować a następnie wlać na sito zawieszone nad garnkiem. Tłuczkiem lub wypukłą częścią łyżki przetrzeć zupę bezpośrednio do garnka, pozbywając się łykowatych cząstek szparagów. Zupę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu jarzynowego lub wody.

Zupę podgrzać, nalać do talerzy, udekorować ugotowanymi na parze końcówkami szparagów oraz kuleczką ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem. Można posypać ryżem i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

bułki orkiszowe z ziarnami


500 g mąki orkiszowej (pełnoziarnistej)
25 g drożdży
1 łyżka soli
375 ml wody

3 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki maku
5 ml mleka
oliwa z oliwek

Do miski wysypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do miski. Dodać słonecznik i siemię lniane. Składniki dokładnie wymieszać, miksować mikserem ze spiralnymi końcówkami przez 3-5 minut i pozostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce lub na papierze do pieczenia. Każdą bułeczkę naciąć nożem na krzyż, posmarować mlekiem, posypać makiem (i ziarnami) i odstawić do wyrośnięcia.

Bułki piec około 15 minut w temp. 250 st.C.

pomidory nadziewane białym serem z pietruszką i czosnkiem




1 lub 2 pomidory
1/2 kostki białego chudego sera
4 łyżki oliwy
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Pomidora umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. W miseczce rozgnieść ser z dodatkiem łyżki oliwy, siekaną pietruszką, czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Nadziać pomidory pastą serową. Oprószyć pieprzem, solą i polać oliwą.

przyprawy życia

4 łyżki oliwy z oliwek
3 goździki
mały kawałek kory cynamonu
strączek zielonego kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
3 duże cebule
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chilli
600 g dowolnego mięsa, ryby lub jarzyn
2 rozgniecione ząbki czosnku
ryż

Do oleju rozgrzanego na dużej patelni dodać goździki, cynamon i kardamon, a po 2 minutach pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy korzenne i prażyć na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając. Dodać mięso, rybę lub warzywa oraz czosnek i wymieszać. Mięso dusić ok. 1,5 godziny, ryby i warzywa przez 30 minut. Po ostygnięciu potrawę schować do lodówki. Następnego dnia odgrzać i podawać z ugotowanym ryżem (najlepiej dzikim) oraz z winem.

cytrynówka

0,5 litra czystej wódki
1 cała cytryna
40 ziarenek kawy
3 goździki
2 łyżki cukru

Wódka wlać do litrowego słoika. Cytrynę sparzyć i wrzucić w całości do słoika z wódką. Dodać ziarenka kawy, goździki i cukier. Zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny. Po upływie tego czasu cytrynówka nadaje się do spożycia.

napój imbirowy na gardło

1 mały korzeń imbiru
1 cytryna
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu

Imbir oskrobać łyżeczką, zetrzeć na tarce i włożyć do słoika. Dodać sok z całej cytryny, przeciśnięty czosnek i 2 łyżki miodu. Wymieszać i odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić sok przez gazę, przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Można pić po 3 dniach, w małych ilościach.

pasta serowo-jajeczna

1 kostka białego chudego sera
3-4 jajka ugotowane na twardo
1 delikatna cebula
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Ser rozgnieść widelcem w misce, dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekaną cebulę. Zmieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

sałatka krabowa z chińskim makaronem i ogórkiem



paczka paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych)
ok. 1/3 sałaty lodowej
1 duży ogórek szklarniowy
pęczek koperku
makaron sojowy lub ryżowy - 1 opakowanie
kurkuma
2 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

Paluszki krabowe rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i pokroić w kostkę.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu - zalać w misce wrzącą wodą z dodatkiem soli i kurkumy i pozostawić na 3-4 minuty. Następnie odcedzić i rozdrobnić długie nitki.

Połączyć paluszki krabowe z przestudzonym makaronem, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę ogórka, pokrojoną sałatę lodową, drobno posiekany koper.

W małej miseczce przygotować sos z majonezu, soku z cytryny, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Dodać go do sałatki.

Całość schłodzić w lodówce przed podaniem.

sos tatarski light


1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu Winiary
ok. 1/2 dużego słoika marynowanych pieczarek
4 ogórki konserwowe
3 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
2 łyżeczki chrzanu (tartego lub ze słoiczka)
sól
pieprz

Jogurt przelać do miseczki, wymieszać z majonezem i chrzanem. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i jajka, pieczarki w plasterki, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.

bananowy chlebek (w wersji pełnoziarnistej)

Zdrowsza i smaczniejsza wersja klasycznego banana bread.


3 banany
1/2 kostki masła
2 jajka
3-4 łyżki otrębów owsianych
ok. 1/2 szklanki miodu (np. gryczanego)

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 mąki pszennej (typ 650)*
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
6 łyżek płatków migdałów (albo orzechów, tudzież innych bakalii)

oliwa z oliwek

Banany rozgnieść widelcem w misce, dodać całe jajka, miękkie masło, miód, otręby - zmiksować.

Mąkę przesiać do osobnej miski, dodać sól, proszek do pieczenia i migdały.
Powoli dodawać mieszkankę mąk i innych suchych składników do masy bananowej - mieszając lub wolno miksując.

Blaszkę (formę keksową) wysmarować oliwą. Włożyć do niej całą masę.

Piec ok. 50-70 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.

* proporcje i rodzaje mąki można dobrać dowolnie; ważne, żeby zgadała się ogólna ilość mąki w cieście czyli 2 i 3/4 szklanki

focaccia z mąki pełnoziarnistej



Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego, same ciasto). Każdy region Włoch może się poszczycić inną jego odmianą, od suchego, polanego oliwą ciasta do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczej podawana jest na ciepło, przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek (za Wikipedią)

ciasto, jak na pizzę z mąki pełnoziarnistej:
(ja robiłam z resztki ciasta przechowywanego w lodówce)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

dodatki:
oliwa (do posmarowania blachy i wierzchu ciasta)
4-5 ząbków czosnku
sól ziołowa
pieprz kolorowy
bazylia

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4-5 części, każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Wierzch każdego placka posmarować oliwą, posypać solą ziołową, pieprzem i bazylią oraz ułożyć pokrojony w cienkie plastry czosnek.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC.

makaron tagliatelle z czerwonym pesto i oliwkami


1/2 opakowania razowego makaronu tagliatella
4 łyżeczki czerwonego pesto
4 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
garść suszonych pomidorów
natka pietruszki
oliwa z oliwek
mielony kolorowy pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Do każdej porcji dodać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżeczki pesto, 2 łyżki zielonych oliwek, odrobinę suszonych pomidorów. Całość popieprzyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

zupa pomidorowa z czerwonym pesto i razowym makaronem


1-1,5 litra wywaru warzywnego
1/2 puszki pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka czerwonego pesto
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
listki bazylii
sól
pierz
oliwa

razowy makaron tagliatelle - rozdrobniony

jogurt naturalny

Do ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pesto i przyprawy do smaku. Zagotować. Rozdrobniony makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i dodać do zupy.

Podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi listkami bazylii.

muszle nadziewane szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym


przepis od Lubelli

makaron muszle Conchiglioni Lubella - 1/2 opakowania (około 18 sztuk)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
1/2 opakowania sera typu feta
1 puszka pomidorów rozdrobnionych
tarty żółty ser
sól
pieprz
zioła do smaku

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i wlać łyżkę oliwy z oliwek. Ugotować al. dente (musi być twardy), co jakiś czas delikatnie mieszając. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

2 ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Fetę pokroić w kostkę, a następnie dodać do szpinaku i rozdrobnić widelcem, wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku.

Pomidory połączyć z bazylią, czosnkiem i z oliwą oraz pozostałymi przyprawami. Całość wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układać na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypać serem żółtym. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 min.


zupa krem z kukurydzy i dyni


2 kolby kukurydzy (świeżej lub mrożonej lub 1 puszka)
30-50 dkg dyni (mrożonej lub świeżej)

gałka muszkatołowa
słodka i ostra papryka
chilli
curry
imbir
sól
pieprz

jogurt naturalny
ziarno słonecznika
kiełki - do dekoracji
ser żółty

od 0,5 do 1 litra wywaru z warzyw (pietruszka, seler, marchewka, cebula, przyprawy, kawałek świeżego imbiru)

Ugotować wywar z warzyw. Odcedzić - pozostawić tylko marchewkę, kawałek pietruszki i selera.

Dynię podpiec w piekarniku przez 10-20 minut w temp. 220 st. z dodatkiem przypraw: szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, curry.

Do wywaru dodać kukurydzę i podpieczoną dynię. Chwilę gotować, a następnie zmiksować (łącznie z marchewką, kawałkiem pietruszki i selera). Doprawić papryką, chilli, curry i imbirem, solą i pieprzem.

Podawać z tartym żółtym serem, jogurtem, kiełkami i ziarnem słonecznika.

pasta z czerwonej soczewicy




1/2 szklanki czerwonej soczewicy

natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
mielony kminek
szczypta tymianku

Soczewicę dokładnie wypłukać na sitku. Zagotować wolę z dodatkiem tymianku (przed wrzuceniem soczewicy można tymianek wyjąć). Do gotującej się wody dodać wypłukaną soczewicę i gotować z dodatkiem kminku, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania posolić wodę. Gotować jeszcze chwilę, aż będzie się rozpadać. Odcedzić i ostudzić. W miseczce rozgnieść soczewicę widelcem i doprawić curry, papryką, solą, pieprzem. Dodać natkę pietruszki.

na drugim zdjęciu obok pasty z soczewicy, pasta z jajek, suszonych pomidorów z dodatkiem pietruszki

pizza z mąki pełnoziarnistej


Przepis z programu Rewolucja na talerzu. Pizza pyszna i bardzo szybko się ją robi.

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów pelati
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru (opcjonalnie)

przykładowe dodatki:
mozzarella
ruccola
pomidor

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Blachę smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy ciasto i rozwałkowujemy je. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.

wariant:

mozzarella
pieczarki
czerwona cebula



wariant:
szpinak z czosnkiem
ser typu feta
mozzarella

ciastka owsiane


Na suchej patelni wymieszać i chwilę podprażyć:
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziarna sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych

W garnku roztopić:
4 łyżki masła
10 łyżek mleka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu

Gdy składniki się rozpuszczą wsypać podprażone na patelni płatki owsiane z dodatkami. Dobrze wymieszać i chwilę gotować. Gdyby masa była za mało wilgotna lub zbyt słabo się kleiła dodać mleko i miód.

Na blaszce wyścielić papier do pieczenia. Formować łyżką ciastka o grubości 1-2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 st. Piec przez 15 min.

zestaw śniadaniowy do komponowania kanapek


zestaw do komponowania kanapek:
rzodkiewka
awokado
mozzarella z bazylią
ogórek
salami (np. z zielonym pieprzem, z papryką chilli)
szczypiorek
czerwona cebula
camembert

przykładowe opcje kanapek
1. kanapka z mozzarellą i awokado posypana szczypiorkiem
2. kanapka z salami, camembertem i czerwoną cebulą i szczypiorkiem
3. kanapka z salami, ogórkiem i rzodkiewką

pomidory z białym serem



1-2 pomidory
1/2 lub 1 kostka białego chudego sera
mała słodka cebula
szczypiorek
oliwa
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól ziołowa

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Ser pokroić w plastry i poprzekładać naprzemiennie z pomidorami. Dodać cienkie plastry cebuli, posypać szczypiorkiem. Całość skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą ziołową.

deser z kaszy manny z sosem malinowym i owocami


kasza manna
maliny (mrożone lub świeże)
jogurt naturalny
kiwi
banan


Kaszę mannę ugotować na gęsto. Maliny zmiksować z jogurtem. Malinowym sosem polać kaszę i ozdobić pokrojonymi kawałkami kiwi i banana.