focaccia z mąki pełnoziarnistej



Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego, same ciasto). Każdy region Włoch może się poszczycić inną jego odmianą, od suchego, polanego oliwą ciasta do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczej podawana jest na ciepło, przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek (za Wikipedią)

ciasto, jak na pizzę z mąki pełnoziarnistej:
(ja robiłam z resztki ciasta przechowywanego w lodówce)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

dodatki:
oliwa (do posmarowania blachy i wierzchu ciasta)
4-5 ząbków czosnku
sól ziołowa
pieprz kolorowy
bazylia

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4-5 części, każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Wierzch każdego placka posmarować oliwą, posypać solą ziołową, pieprzem i bazylią oraz ułożyć pokrojony w cienkie plastry czosnek.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz