przyprawy życia

4 łyżki oliwy z oliwek
3 goździki
mały kawałek kory cynamonu
strączek zielonego kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
3 duże cebule
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chilli
600 g dowolnego mięsa, ryby lub jarzyn
2 rozgniecione ząbki czosnku
ryż

Do oleju rozgrzanego na dużej patelni dodać goździki, cynamon i kardamon, a po 2 minutach pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy korzenne i prażyć na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając. Dodać mięso, rybę lub warzywa oraz czosnek i wymieszać. Mięso dusić ok. 1,5 godziny, ryby i warzywa przez 30 minut. Po ostygnięciu potrawę schować do lodówki. Następnego dnia odgrzać i podawać z ugotowanym ryżem (najlepiej dzikim) oraz z winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz