bananowy chlebek (w wersji pełnoziarnistej)

Zdrowsza i smaczniejsza wersja klasycznego banana bread.


3 banany
1/2 kostki masła
2 jajka
3-4 łyżki otrębów owsianych
ok. 1/2 szklanki miodu (np. gryczanego)

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 mąki pszennej (typ 650)*
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
6 łyżek płatków migdałów (albo orzechów, tudzież innych bakalii)

oliwa z oliwek

Banany rozgnieść widelcem w misce, dodać całe jajka, miękkie masło, miód, otręby - zmiksować.

Mąkę przesiać do osobnej miski, dodać sól, proszek do pieczenia i migdały.
Powoli dodawać mieszkankę mąk i innych suchych składników do masy bananowej - mieszając lub wolno miksując.

Blaszkę (formę keksową) wysmarować oliwą. Włożyć do niej całą masę.

Piec ok. 50-70 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.

* proporcje i rodzaje mąki można dobrać dowolnie; ważne, żeby zgadała się ogólna ilość mąki w cieście czyli 2 i 3/4 szklanki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz