sałatka krabowa z chińskim makaronem i ogórkiem



paczka paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych)
ok. 1/3 sałaty lodowej
1 duży ogórek szklarniowy
pęczek koperku
makaron sojowy lub ryżowy - 1 opakowanie
kurkuma
2 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

Paluszki krabowe rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i pokroić w kostkę.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu - zalać w misce wrzącą wodą z dodatkiem soli i kurkumy i pozostawić na 3-4 minuty. Następnie odcedzić i rozdrobnić długie nitki.

Połączyć paluszki krabowe z przestudzonym makaronem, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę ogórka, pokrojoną sałatę lodową, drobno posiekany koper.

W małej miseczce przygotować sos z majonezu, soku z cytryny, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Dodać go do sałatki.

Całość schłodzić w lodówce przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz