kotleciki cukiniowe


2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki ziaren słonecznika
natka pietruszki
sól
pieprz

Umyte cukinie trzemy na drobnej tarce, po czym starannie odciskamy i wylewamy sok, cebule siekamy w miarę drobno. Wszystko mieszamy razem z mąką, otrębami, ziarnami słonecznika, natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Gdyby masa była zbyt wodnista, można dodać mąki albo bułki tartej.

Na rozgrzaną oliwę kładziemy uformowane kotleciki i smażymy z obu stron, bardzo ostrożnie je przewracając, aby się nie rozpadły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz