kasza gryczana z pomidorem i szparagami


kasza gryczana

1 duży pomidor
10 zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
sól ziołowa


Kaszę (ok. 0,5-1 szklanki) ugotować w osolonej i zawierającej łyżkę oliwy, wodzie, której będzie 2 razy więcej niż kaszy. Po wygotowaniu prawie całej wody kaszę owinąć w ręcznik i schować na około godzinę pod ciepłą kołdrę lub koc.

Szparagi umyć, odciąć twarde końce (ok. 3 cm) i pociąć na kawałki. Posolić i gotować przez około 10 minut na parze.

Pomidora umyć, pokroić w kostkę.


Przygotować na talerzu porcję kaszy. Dodać szparagi, pomidora, polać łyżką oliwy i posolić solą ziołowa.

Można podawać z sałatą w sosie winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz