kremowa zupa czosnkowa z pieczarkami i makaronem


1 litr bulionu warzywnego

6 pieczarek
6 ząbków czosnku
1/2 dużego pojemnika jogurtu bałkańskiego lub greckiego
natka pietruszki
1 łyżka soku z limonki lub z cytryny

makaron (np. taki, jak do rosołu, 5-jajeczny)

sól ziołowa
biały pieprz

Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki i 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Patelnię zdjąć z ognia, powoli dodać jogurt i wymieszać.

Bulion zagotować. Wlać odrobinę na patelnię i wymieszać. uważać, żeby jogurt się nie zważył. Następnie wlać zawartość patelni do garnka z bulionem. Dodać sok z limonki lub cytryny i wcisnąć jeszcze 2 ząbki czosnku.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do zupy.

Całość zagotować i wyłączyć. W razie potrzeby doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz