sałatka z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, czarnymi oliwkami i rukolą



1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 paczki mozzarelli w kulkach (lub jedna duża 250 g pokrojona w kostkę)
1 słoik czarnych oliwek bez pestek (lub mniej)
3-4 garści rukoli

krem balsamico

sos
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
sól ziołowa
świeżo zmielony pieprz kolorowy
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku

Pomidorki umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki i dodać do dużego naczynia, najlepiej płaskiego (duży talerz, szklana brytfanka; ewentualnie miska). Dodać odsączone z zalewy oliwki poprzekrajane na pół.

Mozzarellę (kulki lub pokrojoną w kostkę) wrzucić do małej miseczki, polać kremem balsamicznym i obtoczyć w sosie, tak, aby stały się lekko brązowe. Potem wyłożyć do naczynia.

Dodać umytą i pozbawioną ogonków rukolę. Bardzo delikatnie przemieszać składniki.

Przygotować sos: do małego słoiczka (lub shakera) wlać oliwę, sok z limonki, musztardę, dodać sól i pieprz oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Słoiczek zakręcić i mocno nim wstrząsnąć, tak, aby składniki połączyły się w jednolity płyn. Sosem polać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz