makaron rurki (penne) z brokułami i szparagami


1 średni brokuł
pęczek szparagów (białych lub zielonych)
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu bałkańskiego lub greckiego
3 łyżki natki pietruszki
1/2 mozzarelli
sól
pieprz
oliwa
makaron penne (pół paczki)

Brokuły ugotować na parze (krótko, by pozostał lekko chrupiący). Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i obrać z włókien (tylko białe). Krótko gotować na parze - przez ok. 5 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić szparagi. Po chwili dodać rozgnieciony czosnek, mozzarellę pokrojoną drobno oraz brokuła pociętego na różyczki. Dodać 3 łyżki jogurtu. Dobrze wymieszać i już nie smażyć.

Na talerze nałożyć porcje makaronu, a na nie mieszankę z patelni.

Całość delikatnie wymieszać. Na końcu dosypać posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz