pasta z czerwonej soczewicy




1/2 szklanki czerwonej soczewicy

natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
mielony kminek
szczypta tymianku

Soczewicę dokładnie wypłukać na sitku. Zagotować wolę z dodatkiem tymianku (przed wrzuceniem soczewicy można tymianek wyjąć). Do gotującej się wody dodać wypłukaną soczewicę i gotować z dodatkiem kminku, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania posolić wodę. Gotować jeszcze chwilę, aż będzie się rozpadać. Odcedzić i ostudzić. W miseczce rozgnieść soczewicę widelcem i doprawić curry, papryką, solą, pieprzem. Dodać natkę pietruszki.

na drugim zdjęciu obok pasty z soczewicy, pasta z jajek, suszonych pomidorów z dodatkiem pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz