muszle nadziewane szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym


przepis od Lubelli

makaron muszle Conchiglioni Lubella - 1/2 opakowania (około 18 sztuk)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
1/2 opakowania sera typu feta
1 puszka pomidorów rozdrobnionych
tarty żółty ser
sól
pieprz
zioła do smaku

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i wlać łyżkę oliwy z oliwek. Ugotować al. dente (musi być twardy), co jakiś czas delikatnie mieszając. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

2 ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Fetę pokroić w kostkę, a następnie dodać do szpinaku i rozdrobnić widelcem, wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku.

Pomidory połączyć z bazylią, czosnkiem i z oliwą oraz pozostałymi przyprawami. Całość wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układać na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypać serem żółtym. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz