pasta z czerwonej soczewicy




1/2 szklanki czerwonej soczewicy

natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
mielony kminek
szczypta tymianku

Soczewicę dokładnie wypłukać na sitku. Zagotować wolę z dodatkiem tymianku (przed wrzuceniem soczewicy można tymianek wyjąć). Do gotującej się wody dodać wypłukaną soczewicę i gotować z dodatkiem kminku, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania posolić wodę. Gotować jeszcze chwilę, aż będzie się rozpadać. Odcedzić i ostudzić. W miseczce rozgnieść soczewicę widelcem i doprawić curry, papryką, solą, pieprzem. Dodać natkę pietruszki.

na drugim zdjęciu obok pasty z soczewicy, pasta z jajek, suszonych pomidorów z dodatkiem pietruszki

pizza z mąki pełnoziarnistej


Przepis z programu Rewolucja na talerzu. Pizza pyszna i bardzo szybko się ją robi.

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów pelati
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru (opcjonalnie)

przykładowe dodatki:
mozzarella
ruccola
pomidor

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Blachę smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy ciasto i rozwałkowujemy je. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.

wariant:

mozzarella
pieczarki
czerwona cebula



wariant:
szpinak z czosnkiem
ser typu feta
mozzarella

ciastka owsiane


Na suchej patelni wymieszać i chwilę podprażyć:
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziarna sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych

W garnku roztopić:
4 łyżki masła
10 łyżek mleka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu

Gdy składniki się rozpuszczą wsypać podprażone na patelni płatki owsiane z dodatkami. Dobrze wymieszać i chwilę gotować. Gdyby masa była za mało wilgotna lub zbyt słabo się kleiła dodać mleko i miód.

Na blaszce wyścielić papier do pieczenia. Formować łyżką ciastka o grubości 1-2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 st. Piec przez 15 min.

zestaw śniadaniowy do komponowania kanapek


zestaw do komponowania kanapek:
rzodkiewka
awokado
mozzarella z bazylią
ogórek
salami (np. z zielonym pieprzem, z papryką chilli)
szczypiorek
czerwona cebula
camembert

przykładowe opcje kanapek
1. kanapka z mozzarellą i awokado posypana szczypiorkiem
2. kanapka z salami, camembertem i czerwoną cebulą i szczypiorkiem
3. kanapka z salami, ogórkiem i rzodkiewką

pomidory z białym serem



1-2 pomidory
1/2 lub 1 kostka białego chudego sera
mała słodka cebula
szczypiorek
oliwa
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól ziołowa

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Ser pokroić w plastry i poprzekładać naprzemiennie z pomidorami. Dodać cienkie plastry cebuli, posypać szczypiorkiem. Całość skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą ziołową.

deser z kaszy manny z sosem malinowym i owocami


kasza manna
maliny (mrożone lub świeże)
jogurt naturalny
kiwi
banan


Kaszę mannę ugotować na gęsto. Maliny zmiksować z jogurtem. Malinowym sosem polać kaszę i ozdobić pokrojonymi kawałkami kiwi i banana.

makaron penne zapiekany z brokułami w sosie beszamelowym



250 g makaronu penne (rurki)
200 g brokułów (mrożnych lub świeżych)
100 g szynki albo kiełbasy lisieckiej (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól

SOS BESZAMELOWY
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklana mleka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1/2 kostki warzywnej
sok z cytryny
szczypta przyprawy peperoncino(opcjonalnie)
100 g tartego sera żółtego

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Formę żaroodporną wysmarować oliwą. Włożyć ugotowany makaron.

Brokuły ugotować na parze. Gotować krótko, by były jeszcze chrupiące.

Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę. Kiełbasę można chwilę przesmażyć na suchej patelni.

Do makaronu dodać brokuły rozdrobnione w mniejsze różyczki i szynkę/kiełbasę. Wymieszać.

Przygotować sos. Na patelni na małym ogniu roztopić masło i dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i chwilę przesmażyć, aby mąka straciła smak surowizny. Wlać mleko i dobrze roztrzepać. Dodać sok z cytryny, czosnek, kostkę rosołową, pieprz. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać starty ser.

Makaron zalać sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200-220 st. C przez 20 min.

muszle nadziewane serem ricotta i łososiem zapiekane w sosie beszamelowym



125 g makaronu muszle (np. Conchiglioni z Lubelli)

FARSZ
1 opakowanie serka ricotta
100-200 g wędzonego łososia (np. brzuszki albo warkocze)
koperek
sok z cytryny
sól
pieprz

SOS
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklana mleka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1/2 kostki warzywnej
sok z cytryny
szczypta przyprawy bruschetta (opcjonalnie)
100 g tartego sera żółtego

Makaron ugotować al dente (ok. 11-12 min.). Po ugotowaniu przestudzić zimną wodą.

Przygotować farsz, mieszając w misce ser ricotta, rozdrobnionego łososia, koperek, sok z cytryny i przyprawy.

Na patelni na małym ogniu roztopić masło i dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i lekko przesmażyć, aby mąka straciła smak surowizny. Wlać mleko i dobrze roztrzepać. Dodać sok z cytryny, czosnek, kostkę rosołową, pieprz. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać starty ser.

Muszle nadziać farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zalać wszystko sosem i zapiekać przez 20 min. w piekarniku nagrzanym na 200 st. C.

surówka z selera z orzechami i słonecznikiem

1 lub 2 główki selera
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 łyżka cukru
garść ziaren słonecznika
garść łuskanych orzechów włoskich

Seler obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce i polać wyciśniętym sokiem z cytryny,żeby nie z czarniała. Obrać jabłko, zetrzeć i dodać do selera. Następnie dodać cukier, jogurt zmieszany z łyżką majonezu. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Na suchej patelni podsmażyć ziarno słonecznika i rozdrobnione orzechy. Dodać do surówki.

ruloniki z wędzonego łososia nadziewane kawiorowym twarożkiem podane na rukoli



duże opakowanie wędzonego łososia w plastrach
słoiczek czarnego kawioru (może być też czerwony albo oba łącznie)
twarożek naturalny
koperek
sok z cytryny
biały pieprz
rukola
sos balsamico
oliwa z oliwek


Wymieszać serek z kawiorem i koperkiem. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem. Nakładać na plasterki łososia powstałą pastę i uformować ruloniki. Ułożyć na liściach rukoli, posypać koperkiem, skropić sokiem z cytryny, oliwą i polać sosem balsamico.

Wariant:
Ruloniki z łososia ułożyć na mixie sała i udekorować winogronami.

chleb żytni z ziarnami

wg przepisu od Łukasza




Wieczorem:
dodać do zaczynu/zakwasu 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę wody; wymieszać łyżką na jednolitą masę w misce. Przykryć ściereczką i odstawić.

Rano:
Do zrobionej poprzedniego dnia masy dodać ok. 3 szklanki mąki żytniej i ok. 1,5 szklanki wody i wymieszać do uzyskania gęstej masy; wsypać ziarna:
3 łyżki słonecznika,
2 łyżki dyni,
1 łyżka czarnuszki,
2 łyżki siemienia lnianego
,
można też dodać: suszone pomidory w płatkach, płatki owsiane, otręby, bakalie (orzechy włoskie, figi, morele, śliwki)
łyżeczkę soli, wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać mikserem na niskich obrotach końcówkami spiralnymi przez ok. 5 minut. Odłożyć trochę zaczynu na następny chleb (przechowywać w lodówce).

Formę nasmarować oliwą, wlać masę – powinno pozostać 3-4 cm od góry foremki, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wstawić do zimnego piekarnika na 5 godzin i pozostawić do wyrośnięcia. Potem nagrzać piekarnik na 200 st. C i piec 40 minut. Gdy góra chleba stwardnieje przykryć go folią, aby się nie przypalał. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec kolejne 40 minut. Następnie wyjąć chleb z formy i piec jeszcze 20 minut.

pikantna kanapka z czosnkiem i serem



pieczywo (chleb, bułka)
1-2 ząbki czosnku (po 1 na kanapkę)
starty ser twardy (np. Dziugas lub Parmezan)
kilka listków bazylii
serek kanapkowy
oliwa
sól
pieprz

Pieczywo podpiec w opiekaczu lub piekarniku. Posmarować oliwą i serkiem. Położyć posiekany czosnek i posypać startym serem. Posolić i popieprzyć. Udekorować listkami bazylii.

pasta kanapkowa z jajek i suszonych pomidorów



Moja wersja przepisu, który znalazłam na Kwestii Smaku

3-4 jajka
spora garść suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżka majonezu
1-2 łyżek musztardy
sól
pieprz

szczypiorek, natka pietruszki lub kiełki
czarnuszka (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.), ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać suszone pomidory, majonez, musztardę i wymieszać. Przyprawić do smaku. Można dodać szczypiorek lub kiełki i udekorować czarnuszką.

tagliatelle z łososiem i rukolą


makaron tagliatelle (np. Pełne Ziarno z 5 zbóż z Lubelli)
100-200 g łososia wędzonego
50-100 g rukoli
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
sól
pieprz

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy).

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty czosnek i smażyć 1 min. Dodać pokrojonego w paski łososia oraz rukolę. Smażyć chwilę. Dodać pieprz i wyciśnięty sok z cytryny.

Makaron wyłożyć na talerz i położyć na wierzch łososia z rukulą. Można jeszcze skropić sokiem z cytryny.

pieczone buraki i ziemniaki



9 małych buraków, najlepiej podłużnych
9 małych ziemniaków
oliwa
sól morska lub sól ziołowa
gałązka rozmarynu

Buraki i ziemniaki dokładnie umyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub wyłożyć na blaszkę. Polać oliwą, posolić, popieprzyć, dodać gałązkę rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez 60-90 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, aby warzywa nie straciły wilgoci. Warzywa mają być lekko chrupiące.

kwas (zakwas) z buraków



Samodzielnie zrobiony kwas z buraków świetnie nadaje się do zaprawienia barszczu. Można go też pić: ma smak słodkawy i jest lekko gazowany.

1 kg buraków
3 ząbki czosnku
kromka chleba razowego
2-3 listki laurowe
woda

Buraki na umyć, obrać, pokrajać w cienkie talarki, ułożyć w słoiku o pojemności 2-3 litrów. Dodać chleb, listki laurowe i obrany czosnek. Zalać przegotowaną, letnią wodą tak, aby przykryła buraki. Słoik obwiązać gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.

Po 3-4 dniach zebrać pianę, przecedzić, zlać do wyparzonych butelek, zakorkować i przechowywać w lodówce.

panierowany camembert z ananasem i winogronami



1 camembert
2 plastry ananasa z puszki
kiść winogron
bułka tarta
żółtko
oliwa do smażenia

Ser przekroić na pół i obtoczyć w roztrzepanym żółtku, a następnie w bułce tartej (można do niej dodać rozdrobnione orzechy włoskie). Usmażyć na oliwie. Udekorować plastrami ananasa i winogronami.

Przepis z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

piernik razowy z czekoladą i jabłkami




Przepis podaję za: KWESTIA SMAKU.

Troszkę zmieniłam niektóre składniki, bo akurat takie miałam pod ręką. Zaznaczyłam to w nawiasach. Ciasto wyszło jednak pyszne.


Składniki:
• 4 - 5 średnich jabłek*
• 3 szklanki maki pszennej razowej (lub RAZOWEJ ŻYTNIEJ)*
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki cynamonu
• opakowanie przyprawy piernikowej
• 50 g ciemnej czekolady 70%, drobno posiekanej
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
• 1/2 szklanki płynnego miodu
• 1 szklanka oliwy extra vergine (lub SANSA)


Polewa czekoladowa:
50 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej z 1 łyżką oliwy extra vergine/sansa i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej

* 1 szklanka = 250 ml, 1 szklanka mąki razowej = 144 g

Forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana oliwą extra vergine i wysypana otrębami żytnimi lub pszennymi


Przygotowanie:

* Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową (pozostawić 1 łyżeczkę na polewę), czekoladą i sodą, odstawić.
* Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając miód miksować dalej przez około 3 - 4 minuty. Wymieszać z oliwą extra vergine.
* Przelać do miski z mąką i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
* Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę. Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu. Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce.

sos curry 2

1 por
1 jabłko
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamico
1/2 szklanki białego wina
1 łyżeczka curry
250 ml rosołku lub wywaru warzywnego
szczypta słodkiej papryki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
oliwa

Pora pokroić w prążki i podsmażyć na oliwie na patelni; dodać pokrojone w kostkę jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, ocet balsamico, wino, mieloną paprykę, przecie pomidorowy i rosołek. Zagotować, aż składniki będą miękkie.

wigilijna fasola z grzybami na zimno


Ugotować fasolę, która wcześniej moczyła się przez ok. 12 godzin. Gotować w świeżej wodzie. Gdy będzie już miękka, odcedzić, ale zostawić trochę wody z gotowania, żeby dodać potem do potrawy.

Ugotować grzyby, które wcześniej były moczone przez 2 godziny. Gotować w świeżej wodzie. Cały wywar z gotowania grzybów dodać do potrawy.

Połączyć ugotowaną fasolę i grzyby. Rozcieńczyć troszkę przegotowaną wodą, ale nie za bardzo, bo danie ma być gęste.

Przygotować zasmażkę:
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 posiekane cebule
- masło i olej słonecznikowy w proporcji 1:1
- 4 łyżki mąki
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni i rozprowadzić wodą i dodać do fasoli z grzybami.

Doprawić świeżym czosnkiem.

Danie powinno się serwować na zimno, ale na gorąco tez jest pyszne.

barszcz wigilijny wg babci Helenki


Gotowanie tego barszczu zajmuje sporo czasu, ponieważ przygotowuje się go etapami. Ilości składników, jak to zwykle bywa: "na oko" lub jak kto woli "na wyczucie", czyli "trochę tego, trochę tamtego". Najlepiej ugotować ogromny gar i cieszyć się barszczem przez całe święta.

1. W jednym garnku ugotować wywar z włoszczyzny: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula.

2. W drugim garnku ugotować grzyby, które wcześniej były moczone przez 2 godziny. Gotować w świeżej wodzie.

3. W trzecim garnku ugotować fasolę, która wcześniej moczyła się przez ok. 12 godzin. Gotować w świeżej wodzie.

4. W czwartym garnku ugotować 3-4 kg buraków, obranych i potartych na tarce na grubych oczkach. Buraki należy zalać wysoko wodą i gotować przez ok. 2 godziny.

Połączyć składniki:

- odcedzony wywar z włoszczyzny
- grzyby z dodatkiem wody, w której się gotowały
- ugotowaną fasolę
- odcedzony wywar z buraków

Dodać przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- koncentrat do barszczu
-przecier pomidorowy

Przygotować zasmażkę:
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 posiekane cebule
- masło i olej słonecznikowy w proporcji 1:1
- 4 łyżki mąki
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni i rozprowadzić wodą. Następnie przetrzeć wszystko przez sitko do garnka z barszczem.

Barszcz doprawić do smaku koncentratem z buraków, pieprzem, solą, majerankiem, sokiem z cytryny, cukrem.

kompot śliwkowo-dyniowy z przyprawami


4-5 śliwek
20 dkg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
10 goździków
laska cynamonu
szczypta mielonego imbiru lub kawałeczek świeżego
1,5 litra wody

W garnku zagotować wodę z przyprawami (cynamonem, goździkami i imbirem). Dodać śliwki i pokrojoną dynię i gotować do miękkości.

Kompot można posłodzić i dodać laskę wanilii dla wzbogacenia aromatu.

kapuśniak

3 kostki rosołu wołowego
1 kostka rosołu cielęcego
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
por
kawałek selera
ząbek czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 litry wody

2 duże ziemniaki
30 dkg kiszonej kapusty
1 łyżka oliwy
1 łyżka mielonego kminku

sól, pieprz

Ugotować wywar warzywny z kostkami rosołowymi.

Gdy warzywa zmiękną wyjąć je i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować, aż zmiękną.

Kapustę opłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, pokroić i poddusić przez 10 min. w rondelku z dodatkiem oliwy i kminku. Następnie dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut, aby smaki się przeszły. Doprawić sola i pieprzem.

cynamonowe racuszki


Racuszki to dobry pomysł na weekendowe drugie śniadanie. Można je serwować z dowolnymi dżemami, musami owocowymi (np. jabłkowym), owocami świeżymi, mrożonymi lub z kompotu, syropem klonowym czy nutellą. Słowem, kto co lubi, lub co ma pod ręką.

Najpierw należy przygotować mieszankę do robienia racuszków.
Potrzebne będą:
3 szklanki mąki
4 łyżeczki mielonego cynamonu
2-2.5 łyżeczki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli

Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy). Z tej mieszanki można przygotować racuszki 3 razy.

Do zrobienia racuszków potrzeba:

1,3 szklanki mieszanki (mąka cynamonowa)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy oraz oliwę do smażenia

Wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor.

przepis podaję za: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Racuszki_cynamonowe,,64135440,9495.html

pieczona dynia




Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Tak przyrządzona dynia może być zarówno daniem samodzielnym, np. w wersji z sosem curry lub składnikiem innych dań, np. dodatkiem do makaronu, ryżu lub innych pieczonych warzyw.

40 dkg obranej, wypestkowanej i pokrojonej w kostkę lub księżyce surowej dyni
sól morska,
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włożyć dynię, doprawić solą, kolorowym pieprzem, dodać czosnek, rozmaryn i oliwę z oliwek. Wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.

sos curry


1 cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
1 łyżka przyprawy curry
1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego z kostki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy
odrobina soku z cytryny lub octu z czerwonego wina
pieprz
sól

Na oliwie udusić drobno pokrojoną cebulę. Dodać łyżkę mąki i curry i wymieszać. Wlać bulion, a po chwili mleko. Przyprawić musztardą, sokiem z cytryny lub octem oraz pieprzem i solą. Mieszać, aż zgęstnieje.

deska serów z bakaliami





sery:
gouda
mimolette
camembert
lazur
ser gouda bazyliowy (np. Basiron)

bakalie:

płatki migdałów
orzechy włoskie
ziarno słonecznika

zielone winogrona

tartinki na cieście francuskim

Dobra przekąska na imprezę. Można podawać na ciepło lub na zimno.

tartinki z tuńczykiem, fetą, czosnkiem i cebulą

1 paczka ciasta francuskiego
1/2 kostki sera feta
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 cebuli czosnkowej lub słodkiej
czerwone pesto (lub keczup)
3 ząbki czosnku
tarty ser mozzarella

Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Przygotować składniki: ser pokroić w kostkę, tuńczyka rozdrobnić w miseczce, cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Każdy kwadracik posmarować odrobiną pesto lub keczupu i nakładać: 2-3 plasterki czosnku, 1 plasterek cebuli, odrobinę tuńczyka, kilka kosteczek fety. Posypać tartą mozzarellą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się lekko przypiecze.


tartinki z czerwonym pesto, pomidorem, czosnkiem i mozzarellą


1 paczka ciasta francuskiego
czerwone pesto (lub keczupem)
3 pomidory
3 ząbki czosnku
tarty ser mozzarella
suszona bazylia

Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Przygotować składniki: pomidory pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Każdy kwadracik posmarować odrobiną pesto lub keczupu i nakładać: 2-3 plasterki czosnku i plaster pomidora. Posypać tartą mozzarellą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się lekko przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika posypać suszoną bazylią.

włoska sałatka z kolorowego makaronu




500g kolorowego makaronu penne (np. La Collore)
250 g sera mozzarella (2 opakowania)
mały słoiczek zielonych oliwek
mały słoiczek kaparów
świeża bazylia
500 g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku
sos sałatkowy
oliwa z oliwek

Makaron ugotować "al dente". Odcedzić i ostudzić. Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki i dodać do makaronu. Do miski wsypać kapary (wcześniej można je wypłukać zimną wodą, aby nie były tak słone) oraz oliwki (też można je pokroić), a także garść listków bazylii. Z oliwy, sosu sałatkowego i przeciśniętego czosnku przygotować sos, wlać go do sałatki i wymieszać wszystkie składniki.

sałatka śledziowa z chilli, pietruszką i szałwią


1 słoik śledzi z zalewy korzenno-octowej
1/2 papryczki chilli
kilka listków szałwii
natka pietruszki
sól ziołowa
kolorowy pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek


Śledzie odcedzić, pokroić w małe kawałeczki i wrzucić do miski. Można też dodać pokrojoną cebulę z zalewy, jeśli była. Dodać pokrojone drobno chilli, listki szałwii i natkę pietruszki. Całość polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.