chleb żytni z ziarnami

wg przepisu od Łukasza




Wieczorem:
dodać do zaczynu/zakwasu 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę wody; wymieszać łyżką na jednolitą masę w misce. Przykryć ściereczką i odstawić.

Rano:
Do zrobionej poprzedniego dnia masy dodać ok. 3 szklanki mąki żytniej i ok. 1,5 szklanki wody i wymieszać do uzyskania gęstej masy; wsypać ziarna:
3 łyżki słonecznika,
2 łyżki dyni,
1 łyżka czarnuszki,
2 łyżki siemienia lnianego
,
można też dodać: suszone pomidory w płatkach, płatki owsiane, otręby, bakalie (orzechy włoskie, figi, morele, śliwki)
łyżeczkę soli, wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać mikserem na niskich obrotach końcówkami spiralnymi przez ok. 5 minut. Odłożyć trochę zaczynu na następny chleb (przechowywać w lodówce).

Formę nasmarować oliwą, wlać masę – powinno pozostać 3-4 cm od góry foremki, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wstawić do zimnego piekarnika na 5 godzin i pozostawić do wyrośnięcia. Potem nagrzać piekarnik na 200 st. C i piec 40 minut. Gdy góra chleba stwardnieje przykryć go folią, aby się nie przypalał. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec kolejne 40 minut. Następnie wyjąć chleb z formy i piec jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz