cynamonowe racuszki


Racuszki to dobry pomysł na weekendowe drugie śniadanie. Można je serwować z dowolnymi dżemami, musami owocowymi (np. jabłkowym), owocami świeżymi, mrożonymi lub z kompotu, syropem klonowym czy nutellą. Słowem, kto co lubi, lub co ma pod ręką.

Najpierw należy przygotować mieszankę do robienia racuszków.
Potrzebne będą:
3 szklanki mąki
4 łyżeczki mielonego cynamonu
2-2.5 łyżeczki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli

Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy). Z tej mieszanki można przygotować racuszki 3 razy.

Do zrobienia racuszków potrzeba:

1,3 szklanki mieszanki (mąka cynamonowa)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy oraz oliwę do smażenia

Wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor.

przepis podaję za: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Racuszki_cynamonowe,,64135440,9495.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz