tartinki na cieście francuskim

Dobra przekąska na imprezę. Można podawać na ciepło lub na zimno.

tartinki z tuńczykiem, fetą, czosnkiem i cebulą

1 paczka ciasta francuskiego
1/2 kostki sera feta
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 cebuli czosnkowej lub słodkiej
czerwone pesto (lub keczup)
3 ząbki czosnku
tarty ser mozzarella

Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Przygotować składniki: ser pokroić w kostkę, tuńczyka rozdrobnić w miseczce, cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Każdy kwadracik posmarować odrobiną pesto lub keczupu i nakładać: 2-3 plasterki czosnku, 1 plasterek cebuli, odrobinę tuńczyka, kilka kosteczek fety. Posypać tartą mozzarellą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się lekko przypiecze.


tartinki z czerwonym pesto, pomidorem, czosnkiem i mozzarellą


1 paczka ciasta francuskiego
czerwone pesto (lub keczupem)
3 pomidory
3 ząbki czosnku
tarty ser mozzarella
suszona bazylia

Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Przygotować składniki: pomidory pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Każdy kwadracik posmarować odrobiną pesto lub keczupu i nakładać: 2-3 plasterki czosnku i plaster pomidora. Posypać tartą mozzarellą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się lekko przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika posypać suszoną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz