spaghetti z czosnkiem, chilli, pietruszką, słonecznikiem i oliwą


tzw. spaghetti aglio e olio

300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (Lubella)
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
3 dość duże ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki chilli (lub mniej)
natka pietruszki
garść pestek słonecznika
świeżo starty parmezan

1. Na wrzącą, osolona wodę wrzucamy makaron i gotujemy al dente,czyli odlewamy gdy tylko po przecięciu jednej nitki makaronu na pół zniknie w środku biały rdzeń oznaczający nieugotowaną mąkę.

2. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, aż do osiągnięcia lekko brązowego koloru.

3. W czasie gdy makaron się gotuje, drobno kroimy ząbki czosnku, papryczki i natkę pietruszki.

4. Odcedzamy makaron i od razu wlewamy na patelnię oliwę i rozgrzewamy. Gdy osiągnie wysoka temperaturę, wrzucamy czosnek, chilli i pietruszkę i mieszamy 30 sekund.

5. Wszystko dobrze mieszamy na talerzu i doprawiamy świeżo startym parmezanem w ilości dowolnej i posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.



przepis po lekkiej modyfikacje cytuję za: http://gotowanie.onet.pl/17862,0,1,spaghetti-aglio-e-olio,ksiazka_przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz