sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną


Przepis z programu Brodzik od kuchni

5 pęczków pietruszki
1 biała cebula czosnkowa
1 cytryna
3 pomidory
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki oliwy
sól
pieprz
pieprz ziołowy

1. Pietruszkę opłucz, odwiruj w misce do suszenia sałaty lub osusz w lnianej ściereczce, a następnie drobno posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i sól, porządnie wymieszaj.
3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
4. W dużej misce wymieszaj kaszę z pomidorami i cebulą.
5. Dopraw oliwą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz