włoska sałatka z kolorowego makaronu




500g kolorowego makaronu penne (np. La Collore)
250 g sera mozzarella (2 opakowania)
mały słoiczek zielonych oliwek
mały słoiczek kaparów
świeża bazylia
500 g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku
sos sałatkowy
oliwa z oliwek

Makaron ugotować "al dente". Odcedzić i ostudzić. Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki i dodać do makaronu. Do miski wsypać kapary (wcześniej można je wypłukać zimną wodą, aby nie były tak słone) oraz oliwki (też można je pokroić), a także garść listków bazylii. Z oliwy, sosu sałatkowego i przeciśniętego czosnku przygotować sos, wlać go do sałatki i wymieszać wszystkie składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz