wigilijna fasola z grzybami na zimno


Ugotować fasolę, która wcześniej moczyła się przez ok. 12 godzin. Gotować w świeżej wodzie. Gdy będzie już miękka, odcedzić, ale zostawić trochę wody z gotowania, żeby dodać potem do potrawy.

Ugotować grzyby, które wcześniej były moczone przez 2 godziny. Gotować w świeżej wodzie. Cały wywar z gotowania grzybów dodać do potrawy.

Połączyć ugotowaną fasolę i grzyby. Rozcieńczyć troszkę przegotowaną wodą, ale nie za bardzo, bo danie ma być gęste.

Przygotować zasmażkę:
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 posiekane cebule
- masło i olej słonecznikowy w proporcji 1:1
- 4 łyżki mąki
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni i rozprowadzić wodą i dodać do fasoli z grzybami.

Doprawić świeżym czosnkiem.

Danie powinno się serwować na zimno, ale na gorąco tez jest pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz