barszcz wigilijny wg babci Helenki


Gotowanie tego barszczu zajmuje sporo czasu, ponieważ przygotowuje się go etapami. Ilości składników, jak to zwykle bywa: "na oko" lub jak kto woli "na wyczucie", czyli "trochę tego, trochę tamtego". Najlepiej ugotować ogromny gar i cieszyć się barszczem przez całe święta.

1. W jednym garnku ugotować wywar z włoszczyzny: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula.

2. W drugim garnku ugotować grzyby, które wcześniej były moczone przez 2 godziny. Gotować w świeżej wodzie.

3. W trzecim garnku ugotować fasolę, która wcześniej moczyła się przez ok. 12 godzin. Gotować w świeżej wodzie.

4. W czwartym garnku ugotować 3-4 kg buraków, obranych i potartych na tarce na grubych oczkach. Buraki należy zalać wysoko wodą i gotować przez ok. 2 godziny.

Połączyć składniki:

- odcedzony wywar z włoszczyzny
- grzyby z dodatkiem wody, w której się gotowały
- ugotowaną fasolę
- odcedzony wywar z buraków

Dodać przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- koncentrat do barszczu
-przecier pomidorowy

Przygotować zasmażkę:
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 posiekane cebule
- masło i olej słonecznikowy w proporcji 1:1
- 4 łyżki mąki
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni i rozprowadzić wodą. Następnie przetrzeć wszystko przez sitko do garnka z barszczem.

Barszcz doprawić do smaku koncentratem z buraków, pieprzem, solą, majerankiem, sokiem z cytryny, cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz