kompot śliwkowo-dyniowy z przyprawami


4-5 śliwek
20 dkg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
10 goździków
laska cynamonu
szczypta mielonego imbiru lub kawałeczek świeżego
1,5 litra wody

W garnku zagotować wodę z przyprawami (cynamonem, goździkami i imbirem). Dodać śliwki i pokrojoną dynię i gotować do miękkości.

Kompot można posłodzić i dodać laskę wanilii dla wzbogacenia aromatu.

kapuśniak

3 kostki rosołu wołowego
1 kostka rosołu cielęcego
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
por
kawałek selera
ząbek czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 litry wody

2 duże ziemniaki
30 dkg kiszonej kapusty
1 łyżka oliwy
1 łyżka mielonego kminku

sól, pieprz

Ugotować wywar warzywny z kostkami rosołowymi.

Gdy warzywa zmiękną wyjąć je i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować, aż zmiękną.

Kapustę opłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, pokroić i poddusić przez 10 min. w rondelku z dodatkiem oliwy i kminku. Następnie dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut, aby smaki się przeszły. Doprawić sola i pieprzem.

cynamonowe racuszki


Racuszki to dobry pomysł na weekendowe drugie śniadanie. Można je serwować z dowolnymi dżemami, musami owocowymi (np. jabłkowym), owocami świeżymi, mrożonymi lub z kompotu, syropem klonowym czy nutellą. Słowem, kto co lubi, lub co ma pod ręką.

Najpierw należy przygotować mieszankę do robienia racuszków.
Potrzebne będą:
3 szklanki mąki
4 łyżeczki mielonego cynamonu
2-2.5 łyżeczki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli

Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy). Z tej mieszanki można przygotować racuszki 3 razy.

Do zrobienia racuszków potrzeba:

1,3 szklanki mieszanki (mąka cynamonowa)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy oraz oliwę do smażenia

Wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor.

przepis podaję za: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Racuszki_cynamonowe,,64135440,9495.html

pieczona dynia




Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Tak przyrządzona dynia może być zarówno daniem samodzielnym, np. w wersji z sosem curry lub składnikiem innych dań, np. dodatkiem do makaronu, ryżu lub innych pieczonych warzyw.

40 dkg obranej, wypestkowanej i pokrojonej w kostkę lub księżyce surowej dyni
sól morska,
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włożyć dynię, doprawić solą, kolorowym pieprzem, dodać czosnek, rozmaryn i oliwę z oliwek. Wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.

sos curry


1 cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
1 łyżka przyprawy curry
1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego z kostki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy
odrobina soku z cytryny lub octu z czerwonego wina
pieprz
sól

Na oliwie udusić drobno pokrojoną cebulę. Dodać łyżkę mąki i curry i wymieszać. Wlać bulion, a po chwili mleko. Przyprawić musztardą, sokiem z cytryny lub octem oraz pieprzem i solą. Mieszać, aż zgęstnieje.

deska serów z bakaliami





sery:
gouda
mimolette
camembert
lazur
ser gouda bazyliowy (np. Basiron)

bakalie:

płatki migdałów
orzechy włoskie
ziarno słonecznika

zielone winogrona

tartinki na cieście francuskim

Dobra przekąska na imprezę. Można podawać na ciepło lub na zimno.

tartinki z tuńczykiem, fetą, czosnkiem i cebulą

1 paczka ciasta francuskiego
1/2 kostki sera feta
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 cebuli czosnkowej lub słodkiej
czerwone pesto (lub keczup)
3 ząbki czosnku
tarty ser mozzarella

Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Przygotować składniki: ser pokroić w kostkę, tuńczyka rozdrobnić w miseczce, cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Każdy kwadracik posmarować odrobiną pesto lub keczupu i nakładać: 2-3 plasterki czosnku, 1 plasterek cebuli, odrobinę tuńczyka, kilka kosteczek fety. Posypać tartą mozzarellą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się lekko przypiecze.


tartinki z czerwonym pesto, pomidorem, czosnkiem i mozzarellą


1 paczka ciasta francuskiego
czerwone pesto (lub keczupem)
3 pomidory
3 ząbki czosnku
tarty ser mozzarella
suszona bazylia

Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Przygotować składniki: pomidory pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Każdy kwadracik posmarować odrobiną pesto lub keczupu i nakładać: 2-3 plasterki czosnku i plaster pomidora. Posypać tartą mozzarellą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się lekko przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika posypać suszoną bazylią.

włoska sałatka z kolorowego makaronu




500g kolorowego makaronu penne (np. La Collore)
250 g sera mozzarella (2 opakowania)
mały słoiczek zielonych oliwek
mały słoiczek kaparów
świeża bazylia
500 g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku
sos sałatkowy
oliwa z oliwek

Makaron ugotować "al dente". Odcedzić i ostudzić. Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki i dodać do makaronu. Do miski wsypać kapary (wcześniej można je wypłukać zimną wodą, aby nie były tak słone) oraz oliwki (też można je pokroić), a także garść listków bazylii. Z oliwy, sosu sałatkowego i przeciśniętego czosnku przygotować sos, wlać go do sałatki i wymieszać wszystkie składniki.

sałatka śledziowa z chilli, pietruszką i szałwią


1 słoik śledzi z zalewy korzenno-octowej
1/2 papryczki chilli
kilka listków szałwii
natka pietruszki
sól ziołowa
kolorowy pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek


Śledzie odcedzić, pokroić w małe kawałeczki i wrzucić do miski. Można też dodać pokrojoną cebulę z zalewy, jeśli była. Dodać pokrojone drobno chilli, listki szałwii i natkę pietruszki. Całość polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

spaghetti z czosnkiem, chilli, pietruszką, słonecznikiem i oliwą


tzw. spaghetti aglio e olio

300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (Lubella)
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
3 dość duże ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki chilli (lub mniej)
natka pietruszki
garść pestek słonecznika
świeżo starty parmezan

1. Na wrzącą, osolona wodę wrzucamy makaron i gotujemy al dente,czyli odlewamy gdy tylko po przecięciu jednej nitki makaronu na pół zniknie w środku biały rdzeń oznaczający nieugotowaną mąkę.

2. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, aż do osiągnięcia lekko brązowego koloru.

3. W czasie gdy makaron się gotuje, drobno kroimy ząbki czosnku, papryczki i natkę pietruszki.

4. Odcedzamy makaron i od razu wlewamy na patelnię oliwę i rozgrzewamy. Gdy osiągnie wysoka temperaturę, wrzucamy czosnek, chilli i pietruszkę i mieszamy 30 sekund.

5. Wszystko dobrze mieszamy na talerzu i doprawiamy świeżo startym parmezanem w ilości dowolnej i posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.



przepis po lekkiej modyfikacje cytuję za: http://gotowanie.onet.pl/17862,0,1,spaghetti-aglio-e-olio,ksiazka_przepis.html

sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną


Przepis z programu Brodzik od kuchni

5 pęczków pietruszki
1 biała cebula czosnkowa
1 cytryna
3 pomidory
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki oliwy
sól
pieprz
pieprz ziołowy

1. Pietruszkę opłucz, odwiruj w misce do suszenia sałaty lub osusz w lnianej ściereczce, a następnie drobno posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i sól, porządnie wymieszaj.
3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
4. W dużej misce wymieszaj kaszę z pomidorami i cebulą.
5. Dopraw oliwą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Barszcz z młodych buraków wg Boż



Z 2 marchewek, korzenia pietruszki, łodygi pietruszki, liści lubczyku, 2 cebul, ząbku czosnku, 2 kostek rosołowych z pietruszka i lubczykiem ugotować bulion; do gotującego się bulionu należy też dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Dorzucić ziemniaczki w kostkę.

2 pęczki botwinki - buraczki obrać i potrzeć na tarce, wybrać kilka ładnych liści i posiekać. Buraczki i liście to ostatni etap gdyż nie trzeba gotować ich aż tak długo, można też dodać białą fasolkę z puszki, którą uprzednio należy wypłukać woda w sitku.

Na koniec doprawianie:
0,25 ml kwasu z buraków (lub w ostateczności 2 barszcze czerwone Winiary)
pieprz, maggi, sok z cytryny, ocet czerwonego wina, śmietana/jogurt

Ugotować jajka, pokroić w ćwiartki i wrzucić na koniec do zupy lub bezpośrednio na talerz.

Banana Bread

3 banany
paczka rodzynek (jak lubisz)
2 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru lub mniej
szczypta soli
1/2 kostki masła
2 jajka

Banany rozgnieść, dodać jajka, masło, rodzynki, cukier, sól - zmiksować.
Potem powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia - mieszając lub wolno miksując.

Blaszkę (taką wąską) wysmarować masłem/margaryną.

Piec 50 minut do 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.

sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorem


6 jajek ugotowanych na twardo
2 pomidory
ugotowane brokuły
2-3 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól ziołowa
pieprz kolorowy
posiekany szczypiorek

W misce wymieszać pokrojone w dużą kostkę jajka i pomidory, dodać rozdrobnione na różyczki brokuły. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z sosem z jogurtu, majonezu i czosnku. Posypać szczypiorkiem.

zupa pieczarkowo-cukiniowo-porowa



500 g pieczarek
1 mała cukinia
2 marchewki
2 cebule
1 por
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
3 litry wody
1 serek topiony kremowy (w kiełbasce)
5 kostek warzywnych
2 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
oliwa
sos sojowy
biały pieprz
czarny pieprz
sok z cytryny

Ugotować wywar warzywny z kostek, 1 marchewki, pietruszki, 1 cebuli, ząbka czosnku oraz przypraw, ziela angielskiego, liści laurowych.

Zetrzeć na tarce: pół cukinii, marchewkę, 2 pieczarki. Pokroić w kostkę cebulę, a pozostałe pieczarki, cukinię i pora w plasterki. Warzywa udusić na patelni na 2-3 łyżkach oliwy: najpierw te pokrojone w większe kawałki, a następnie dodać te potarte. Przyprawić je sosem sojowym, białym pieprzem.

Gdy wywar się zagotuje, wyjąć warzywa, które się w nim gotowały i dodać warzywa uduszone na patelni. Po chwili dodać serek topiony i dobrze wymieszać. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

sałatka z pomidorami i szpinakiem


pomidorki koktajlowe
liście szpinaku
grzanki - kostki
tarty parmezan
oliwa
czosnek
opcjonalnie grillowany kurczak

Pomidorki poprzekrawać na połówki, dodać blanszowany szpinak, (kawałeczki grillowanego mięsa), grzanki, polać sosem z oliwy i czosnku, posypać potartym parmezanem.

sałatka z fasolki szparagowej w sosie słodko-kwaśnym


zielona fasolka szparagowa
czerwona papryka
listki selera naciowego
kiełki fasoli mun lub soi
orzechy nerkowca
chiński sos słodko-kwaśny
tarty imbir
opcjonalnie grillowana wieprzowina

sałatka z ogórka, oliwek i fety


1 zielony ogórek
czarne oliwki
feta
koperek
jogurt
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Ogórek umyć i pokroić w dużą kostkę (razem ze skórką). Dodać czarne oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Całość polać sosem z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i siekanego koperku. Doprawić do smaku.

Opcjonalnie można dodać małe kawałki grillowanej piersi z kurczaka lub indyka.

makaron ze szpinakiem i pomidorem


szpinak (świeży lub mrożony - ok. 450 g)
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól
biały pieprz
przyprawa maggi
ziarno słonecznika
ser feta - pół kostki

makaron (rurki, świderki, tagliatelle)

pomidor

ser pleśniowy (np. lazur)

Na patelni na niewielkiej ilości oliwy poddusić szpinak. Dodać wyciśnięty czosnek i przyprawić. Pod koniec dodać podprażone na suchej patelni ziarno słonecznika i pokrojoną w kostkę fetę.

Ugotować makaron (oczywiście w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy).

Makaron połączyć ze szpinakiem, dodać pokrojonego pomidora i ser pleśniowy.

kasza gryczana z pomidorem i kiszonym ogórkiem



kasza gryczana
1-2 ogórki kiszone
1 pomidor
oliwa


Ugotowaną kaszę gryczaną połączyć z pokrojonym w kostkę pomidorem i ogórkiem kiszonym. Polać oliwą.

sałata z rzodkiewką


główka sałaty
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1 mały jogurt naturalny
sos sałatkowy

Umyć liście sałaty, następnie porwać je na mniejsze kawałki. Do miski dodać sałatę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Całość polać jogurtem zmieszanym z sosem sałatkowym.

Można podawać do obiadu np. z kaszą gryczaną.

ciecierzyca z cukinią i fetą


miseczka ugotowanej ciecierzycy
1 mała cukinia
2-3 plasterki fety
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny

Na patelni na oliwie podsmażyć potartą na tarce cukinię. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć z ciecierzycą. Dodać pokrojoną w kostkę fetę.

ryż z ogórkiem, papryką, jogurtem i słonecznikiem


1 woreczek brązowego ryżu
1 duży ogórek kiszony
1/4 czerwonej papryki
garść podprażonych ziaren słonecznika
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól ziołowa

Ugotowany ryż udekorować posiekanym w kostkę ogórkiem i papryką, posypać słonecznikiem i dodać jogurty. Doprawić solą ziołową.

sałatka z grillowanego bakłażana z pomidorami





1 bakłażan
2 pomidory
balsamico salsa
1/2 kostki sera feta
bazylia
oliwa

Bakłażana pokroić w grube plastry, osolić i pozostawić na sicie na 30 minut, aby wyciekł sok. Osuszyć z wody, posmarować oliwą. Grillować ok. 10-15 minut. Upieczone plastry bakłażana ułożyć na talerzu, przystroić kawałkami pomidorów i pokrojoną fetą, posypać bazylią i polać salsą balsamico.

bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami




1 duży bakłażan
1 woreczek brązowego ryżu
25 - 30 dkg pieczarek
1 cebula
pęczek pietruszki
10 czarnych oliwek
sos sojowy
sól ziołowa
biały pieprz
oliwa z oliwek
100 ml wody
1/2 kostki grzybowej
mozzarella


Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, oprószyć wnętrze bakłażana solą, a następnie pozostawić na ok. 30 minut na sicie, aby wyciekł gorzki sok. Potem opłukać i osuszyć.

Ugotować ryż. Na patelni na oliwie poddusić posiekaną cebulę i pieczarki, doprawiając sosem sojowym, solą, pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę i oliwki pokrojone w krążki. Wymieszać z ugotowanym ryżem.

Napełnić farszem wydrążone bakłażany. Umieścić w naczyniu żaroodpornym z łyżką oliwy, 100 ml wody i 1/2 kostki grzybowej. Na wierzchu bakłażanów ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

sałatka z tuńczyka


Klasyczna, ale zawsze smaczna.

puszka tuńczyka w kawałkach w oleju/oliwie
puszka kukurydzy
2-3 ogórki konserwowe
2-3 jajka
1/2 pora
1 łyżka majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól
pieprz

W misce wymieszać: tuńczyka, kukurydzę, posiekane w kostkę ogórki, ugotowane na twardo i posiekane jajka, pokrojonego w cienkie plasterki pora (przed dodaniem do sałatki należy oprószyć go solą i ugniatać, aby zmiękł). Składniki połączyć z sosem jogurtowo-majonezowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

solanka wegetariańska


Prawie całkowicie zrezygnowałam z jedzenia mięsa, ale nie mogę zrezygnować z solanki i jej niepowtarzalnego, wytrawnego smaku, dlatego postanowiłam ugotować ją bez wkładu mięsnego.

1,5 - 2 litry wywaru warzywnego (2 marchewki, pietruszka, seler, kostki rosołowe)
3-4 kiszone ogórki
1-2 szklanki wody z ogórków
3 cebule
3 ziemniaki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa
zielone oliwki
jogurt naturalny
cytryna
pietruszka


Ugotować wywar warzywny, dodać do niego ziemniaki i podgotować, by zmiękły. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków (do smaku).

Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać koncentratu pomidorowego. Po podduszeniu wlać do zupy i gotować jeszcze 15 minut.

Zupę serwować w miseczkach z dodatkiem łyżki jogurtu, pokrojonych oliwek, plastra cytryny i siekanej pietruszki.

kanapka z mozzarellą i awokado na rukoli



Pieczywo posmarować oliwą, serkiem naturalnym, położyć kilka listków rukoli, plastry mozzarelli i kawałki awokado. Całość oprószyć solą ziołową i białym pieprzem.

urocze kanapeczki




zestaw z urodzin mamy:
kanapeczki na bagietce
1. camembert z żurawiną
2. serek naturalny z awokado i solą ziołową
3. ser królewski, marynowana pieczarka i ogórek konserwowy
4. serek naturalny i łosoś wędzony

oraz
łosoś z różyczkami z serka naturalnego na krakersach

brokuły w sosie czosnkowym z płatkami migdałów



brokuły świeże lub mrożone
jogurt naturalny
3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
biały pieprz
oliwa

płatki migdałów

Brokuły ugotować w osolone wodzie lub na parze. Ułożyć na talerzu. przygotować sos z jogurtu, majonezu, czosnku i przypraw. Polać brokuły sosem. Na patelni na odrobinie oliwy podprażyć płatki migdałów i posypać nimi brokuły.