zupa pieczarkowo-cukiniowo-porowa



500 g pieczarek
1 mała cukinia
2 marchewki
2 cebule
1 por
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
3 litry wody
1 serek topiony kremowy (w kiełbasce)
5 kostek warzywnych
2 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
oliwa
sos sojowy
biały pieprz
czarny pieprz
sok z cytryny

Ugotować wywar warzywny z kostek, 1 marchewki, pietruszki, 1 cebuli, ząbka czosnku oraz przypraw, ziela angielskiego, liści laurowych.

Zetrzeć na tarce: pół cukinii, marchewkę, 2 pieczarki. Pokroić w kostkę cebulę, a pozostałe pieczarki, cukinię i pora w plasterki. Warzywa udusić na patelni na 2-3 łyżkach oliwy: najpierw te pokrojone w większe kawałki, a następnie dodać te potarte. Przyprawić je sosem sojowym, białym pieprzem.

Gdy wywar się zagotuje, wyjąć warzywa, które się w nim gotowały i dodać warzywa uduszone na patelni. Po chwili dodać serek topiony i dobrze wymieszać. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz