solanka wegetariańska


Prawie całkowicie zrezygnowałam z jedzenia mięsa, ale nie mogę zrezygnować z solanki i jej niepowtarzalnego, wytrawnego smaku, dlatego postanowiłam ugotować ją bez wkładu mięsnego.

1,5 - 2 litry wywaru warzywnego (2 marchewki, pietruszka, seler, kostki rosołowe)
3-4 kiszone ogórki
1-2 szklanki wody z ogórków
3 cebule
3 ziemniaki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa
zielone oliwki
jogurt naturalny
cytryna
pietruszka


Ugotować wywar warzywny, dodać do niego ziemniaki i podgotować, by zmiękły. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków (do smaku).

Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać koncentratu pomidorowego. Po podduszeniu wlać do zupy i gotować jeszcze 15 minut.

Zupę serwować w miseczkach z dodatkiem łyżki jogurtu, pokrojonych oliwek, plastra cytryny i siekanej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz