bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami




1 duży bakłażan
1 woreczek brązowego ryżu
25 - 30 dkg pieczarek
1 cebula
pęczek pietruszki
10 czarnych oliwek
sos sojowy
sól ziołowa
biały pieprz
oliwa z oliwek
100 ml wody
1/2 kostki grzybowej
mozzarella


Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, oprószyć wnętrze bakłażana solą, a następnie pozostawić na ok. 30 minut na sicie, aby wyciekł gorzki sok. Potem opłukać i osuszyć.

Ugotować ryż. Na patelni na oliwie poddusić posiekaną cebulę i pieczarki, doprawiając sosem sojowym, solą, pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę i oliwki pokrojone w krążki. Wymieszać z ugotowanym ryżem.

Napełnić farszem wydrążone bakłażany. Umieścić w naczyniu żaroodpornym z łyżką oliwy, 100 ml wody i 1/2 kostki grzybowej. Na wierzchu bakłażanów ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz