ryż z ogórkiem, papryką, jogurtem i słonecznikiem


1 woreczek brązowego ryżu
1 duży ogórek kiszony
1/4 czerwonej papryki
garść podprażonych ziaren słonecznika
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól ziołowa

Ugotowany ryż udekorować posiekanym w kostkę ogórkiem i papryką, posypać słonecznikiem i dodać jogurty. Doprawić solą ziołową.

sałatka z grillowanego bakłażana z pomidorami





1 bakłażan
2 pomidory
balsamico salsa
1/2 kostki sera feta
bazylia
oliwa

Bakłażana pokroić w grube plastry, osolić i pozostawić na sicie na 30 minut, aby wyciekł sok. Osuszyć z wody, posmarować oliwą. Grillować ok. 10-15 minut. Upieczone plastry bakłażana ułożyć na talerzu, przystroić kawałkami pomidorów i pokrojoną fetą, posypać bazylią i polać salsą balsamico.

bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami




1 duży bakłażan
1 woreczek brązowego ryżu
25 - 30 dkg pieczarek
1 cebula
pęczek pietruszki
10 czarnych oliwek
sos sojowy
sól ziołowa
biały pieprz
oliwa z oliwek
100 ml wody
1/2 kostki grzybowej
mozzarella


Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, oprószyć wnętrze bakłażana solą, a następnie pozostawić na ok. 30 minut na sicie, aby wyciekł gorzki sok. Potem opłukać i osuszyć.

Ugotować ryż. Na patelni na oliwie poddusić posiekaną cebulę i pieczarki, doprawiając sosem sojowym, solą, pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę i oliwki pokrojone w krążki. Wymieszać z ugotowanym ryżem.

Napełnić farszem wydrążone bakłażany. Umieścić w naczyniu żaroodpornym z łyżką oliwy, 100 ml wody i 1/2 kostki grzybowej. Na wierzchu bakłażanów ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

sałatka z tuńczyka


Klasyczna, ale zawsze smaczna.

puszka tuńczyka w kawałkach w oleju/oliwie
puszka kukurydzy
2-3 ogórki konserwowe
2-3 jajka
1/2 pora
1 łyżka majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól
pieprz

W misce wymieszać: tuńczyka, kukurydzę, posiekane w kostkę ogórki, ugotowane na twardo i posiekane jajka, pokrojonego w cienkie plasterki pora (przed dodaniem do sałatki należy oprószyć go solą i ugniatać, aby zmiękł). Składniki połączyć z sosem jogurtowo-majonezowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

solanka wegetariańska


Prawie całkowicie zrezygnowałam z jedzenia mięsa, ale nie mogę zrezygnować z solanki i jej niepowtarzalnego, wytrawnego smaku, dlatego postanowiłam ugotować ją bez wkładu mięsnego.

1,5 - 2 litry wywaru warzywnego (2 marchewki, pietruszka, seler, kostki rosołowe)
3-4 kiszone ogórki
1-2 szklanki wody z ogórków
3 cebule
3 ziemniaki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa
zielone oliwki
jogurt naturalny
cytryna
pietruszka


Ugotować wywar warzywny, dodać do niego ziemniaki i podgotować, by zmiękły. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków (do smaku).

Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać koncentratu pomidorowego. Po podduszeniu wlać do zupy i gotować jeszcze 15 minut.

Zupę serwować w miseczkach z dodatkiem łyżki jogurtu, pokrojonych oliwek, plastra cytryny i siekanej pietruszki.

kanapka z mozzarellą i awokado na rukoli



Pieczywo posmarować oliwą, serkiem naturalnym, położyć kilka listków rukoli, plastry mozzarelli i kawałki awokado. Całość oprószyć solą ziołową i białym pieprzem.

urocze kanapeczki




zestaw z urodzin mamy:
kanapeczki na bagietce
1. camembert z żurawiną
2. serek naturalny z awokado i solą ziołową
3. ser królewski, marynowana pieczarka i ogórek konserwowy
4. serek naturalny i łosoś wędzony

oraz
łosoś z różyczkami z serka naturalnego na krakersach

brokuły w sosie czosnkowym z płatkami migdałów



brokuły świeże lub mrożone
jogurt naturalny
3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
biały pieprz
oliwa

płatki migdałów

Brokuły ugotować w osolone wodzie lub na parze. Ułożyć na talerzu. przygotować sos z jogurtu, majonezu, czosnku i przypraw. Polać brokuły sosem. Na patelni na odrobinie oliwy podprażyć płatki migdałów i posypać nimi brokuły.

masełko ziołowo-czosnkowe



1/2 kostki masła
2 ząbki czosnku
świeże lub mrożone zioła: pietruszka, koper, szczypiorek,
opcjonalnie - 1 łyżka jogurtu naturalnego

Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. Można dodać jogurt, gdy chcemy uzyskać lepszą konsystencję, np. kiedy masło jest zbyt twarde.

Świetny dodatek do grzanek.

sałata (mix sałat, rukola, pomidor, papryka, awokado, mozzarella)



mix sałat
rukola
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 awokado
1/2 mozzarelli
ziarno słonecznika
oliwa z oliwek
ocet z czerwonego wina
sos sałatkowy


Na talerzu rozłożyć garść mieszanki sałat (np. z Biedronki) i rukoli. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, pokrojoną w kostkę lub paski paprykę, plastry mozzarelli, kawałki awokado. Całość posypać podprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika. Sałatę polać sosem z oliwy, przypraw i octu.

napój imbirowo-cytrynowo-miodowy


ok. 5 cm kawałek imbiru
miód (2-3 łyżeczki)
2 cytryny
800 ml wody

Imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki, gotować w 800 ml wody przez 20 minut. Gotowy wywar nalewać do wysokich szklanek i doprawiać sokiem z wyciśniętej cytryny i miodem. Gdyby był zbyt mocny, można rozcieńczyć wodą niegazowaną. Pić na gorąco lub na zimno.

Świetnie wzmacnia podczas przeziębień; rozgrzewa organizm w zimowe wieczory.

bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą


1 bakłażan

puszka pomidorów
przecier pomidorowy
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól ziołowa
pieprz
maggi

mozzarella (potarta lub pokrojona w plastry)

świeże listki bazylii
natka pietruszki

Bakłażana pociąć na plastry o grubości ok 1 cm. Ułożyć je na sicie, oprószyć solą i pozostawić na ok 30 min., aby wyciekły z niego soki, które nadają mu gorzki smak. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika, aby się lekko podpiekły.

Przygotować sos pomidorowy: pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni; dodać pomidory z puszki i przecier, wcisnąć czosnek, przyprawić pieprzem i solą - sos powinien być dość ostry. Gdy będzie gotowy zalać nim ułożone w naczyniu, lekko podpieczone bakłażany i posypać po wierzchu startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzany na ok 200 st. C przez ok. 15-20 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i listkami bazylii.

Wieniec drożdżowy


Ciasto łatwe w wykonaniu i zarazem niesamowicie smaczne.

1 szklanka letniego mleka

5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki szafranu (lub kurkumy)

100 g stopionego masła

100 g cukru
szczypta soli

500 g mąki


Mleko rozrobić z drożdżami. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki (sól, cukier, letnie masło, szafran lub kurukmę) i wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić ciasto.

Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.


Podzielić ciasto na 3 części, z każdej uformować wałek, a następnie spleść gruby warkocz i złączyć jego końce formując wieniec.


Po wierzchu posmarować białkiem, żeby się ładnie przyrumieniło. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 st. C przez około 30-45 minut.

Świetnie smakuje ze szklanką mleka. Dla urozmaicenia możne jeść posmarowane miodem albo dżemem.

indyjska zupa z czerwonej soczewicy


1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów lub przecieru w kartoniku
1 cebula
3 ząbki czosnku
chilli
curry i/lub pasta curry
czerwona papryka słodka
oliwa

2 litry dowolnego wywaru warzywnego (3 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, 2 listki laurowe, 3 kostki rosołowe)


Przygotowujemy wywar. Gdy warzywa będą miękkie, wyrzucamy cebulę i pietruszkę, natomiast marchew kroimy w kostkę. Wrzucamy też pokrojone w kostkę 3 ziemniaki i zagotowujemy.

Soczewicę płuczemy na sitku.

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na 2 łyżkach oliwy, jak będzie szklista dodajemy przyprawy (chilli, curry, pastę curry, czerwoną paprykę), rozgnieciony czosnek oraz pomidory z puszki.

Do wywaru dodajemy opłukaną soczewicę oraz cebulę z patelni.

Gotujemy 15-20 minut. Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje.
Zupa powinna być dość gęsta: z rozgotowaną soczewicą, ziemniakami i marchewką.

gulasz wegetariański


1 cebula
zielona część pora
1 marchewka
pół czerwonej papryki
30 dag pieczarek
ok. 1/2 szklanki wody z kiszonych ogórków
1 kostka rosołowa
0,5 litra wody
oliwa z oliwek
sos sojowy
sól, pieprz
2 łyżki mąki do zagęszczenia


W rondlu na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Dodać pozostałe pokrojone warzywa (marchew w talarki, pieczarki w grubsze plastry, papryka w kostkę). Wlać wodę i dodać kostkę rosołową. Całość gotować ok pół godziny, do czasu aż warzywa będą miękkie. Przyprawić. Dodać wodę z ogórków dla zakwaszenia sosu. Na koniec zagęścić mąką roztrzepaną w małym pojemniczku z zimną wodą - zawiesinę wlać do sosu przez sitko i cały czas mieszać, aby nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia.

Gulasz idealny do kaszy gryczanej albo jaglanej.

humus - pasta z ciecierzycy



Jak zwykle połączyłam kilka przepisów i stworzyłam swoją optymalną wersję.

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzyca z puszki)
oliwa z oliwek
woda
1/4 kostki grzybowej Winiary
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sos sojowy
majeranek
sok z cytryny
sól ziołowa
pieprz
przyprawa do fasoli Prymat
szczypta mielonego imbiru


Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Do masy dodawać oliwę i gorącą wodę z rozpuszczoną kostką grzybową - w takiej ilości aby uzyskać gładką, nieco wilgotną konsystencję. Wcisnąć sok z cytryny do smaku, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Pasta świetna do grzanek i warzyw.

W oryginalnym przepisie należy dodać pastę sezamową tahini lub olej sezamowy.


sól ziołowa

sól morska gruboziarnista

suszone zioła:
bazylia
oregano
majeranek
tymianek
koper
lubczyk

Proporcje składników na wyczucie lub wedle uznania.

Sól wymieszać z ziołami. Jeżeli zioła pochodzą z własnej uprawy i nie zostały wcześniej rozdrobnione, należy je lekko rozetrzeć w moździeżu. Gotową przyprawę wsypać do młynka. Świeżo ukręcona sól ma bardziej intensywny smak.

szpinak z fetą i słonecznikiem


szpinak (świeży lub mrożony - ok. 450 g)
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól
biały pieprz
przyprawa maggi

ziarno słonecznika
ser feta - pół kostki

Na patelni na niewielkiej ilości oliwy poddusić szpinak. Dodać wyciśnięty czosnek i przyprawić. Pod koniec dodać podprażone na suchej patelni ziarno słonecznika i pokrojoną w kostkę fetę.

Szpinak świetny solo, do nadziewania naleśników i jako dodatek do makaronu.

zupa cebulowa



4 duże cebule
6 dkg masła lub oliwy
1 spora szczypta mąki

2 litry bulionu warzywnego
sól
pieprz

pieczywo na grzanki
ser żółty

Wcześniej przygotować bulion warzywny.

Cebule pokroić na cienkie ćwierćplasterki. Zrumienić na maśle lub oliwie. Kiedy stanie się złota należy oprószyć ją mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dodać ok. 1 szklankę wywaru jarzynowego, rozprowadzić.

Przelać całość do garnka z gotującym się bulionem, dodając sól i świeżo skręcony pieprz.

Podawać z grzankami i żółtym serem.

pomidory z żółtym serem w sosie czosnkowym


4 duże pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub plastry)
ok. 30 dkg startego sera żółtego
1 duży jogurt naturalny (lub mniej)
2-3 łyżki majonezu light
3-4 ząbki czosnku
sól morska
biały pieprz


Obrane i pokrojone pomidory ułożyć w misce lub na dużym płaskim talerzu i posypać startym serem. Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i majonezem. Doprawić, a następnie powstałym sosem polać pomidory. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Serwować z grzankami z masłem ziołowym.

Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi


kasza jaglana
1 gruszka
garść orzechów włoskich
2 łyżki cukru

Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować aż dojdzie. Na patelnie wrzucić cukier i po chwili, gdy cukier się zacznie rozpuszczać, wrzucić orzechy. Po chwili dodać pokrojoną gruszkę. Wszystko połączyć z ugotowaną kaszą.

(przepis z bloga Eksperymentalnie)

chleb

50 dkg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
25 dkg mąki żytniej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 łyżka soli
zaczyn (odłożony z poprzedniego pieczenia lub wyhodowany)
750 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszać. Z masy odłożyć 1/3 słoiczka na nowy zaczyn. Pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przelać do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na następne 6 godzin do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec chleb przez ok 1 godzinę.

Nowy zaczyn (po upływie 8 godzin) przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

owsiano-cynamonowo-miodowe ciasteczk

Może nie wyglądają zbyt pięknie, ale są przepyszne, zdrowe i, co najważniejsze, szybko się je przygotowuje.

ok. 2 szklanki płatków owsianych górskich
2 -3 łyżki miodu
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4-5 łyżek mleka
ok. 4 łyżki masła

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, mleko, miód, cynamon, kakao. Dodać płatki i mieszać do uzyskania plastycznej masy. Uformować małe kulki i ułożyć na talerzu. Ostudzić. Gdy zesztywnieją, będą gotowe do spożycia.

pizza


przepis na ciasto z książki Culinaria Italia:

30 g świeżych drożdży

125 ml ciepłej wody

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli
mąka do posypania

oliwa z oliwek

Drożdże rozpuścić w małej misce w niedużej ilości letniej wody, dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać, tworząc jednolity zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z zaczynem. Lekko posolić i mocno wyrabiać. Powinno powstać spójne, ale jeszcze miękkie ciasto. Należy ugniatać je jeszcze 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne, stopniowo dolewajac przy tym ciepłej wody.

Ciasto podzielić na 4 jednakowe duże kawałki, oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Ćwiartki ciasta rozgnieść rękami lub rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, tworząc placki o grubości 0,5 cm.

Blachę do pieczenia nasmarować oliwą i położyć na nią pizze. Na wierzchu ułożyć dowolne składniki.

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut (u mnie wystarczyło 10 min.) w bardzo wysokiej temperaturze (około 280 st.C)

moje składniki:
sos pomidorowy, pomidory, ser żółty, cebula, pieczarki, czosnek, czerwona papryka, świeża bazylia, rucola.

improwizowana sałatka z rucolą



rucola
kukurydza z puszki
starta rzodkiewka
podsmażone pieczarki

sos sałatkowy
ząbek czosnku
balsamico
sok z cytryny

Mieszanina składników oparta na tym, co akurat było pod ręką. Czysta improwizacja. Połączenie rucoli i rzodkiewki daje dość ostry smak. Warto pomieszać z innymi, łagodniejszymi sałatami.

grzanki z rucolą i łososiem




podpieczone pieczywo
masło lub oliwa
rucola
łosoś wędzony lub brzuszek z łososia
sos balsamico
sok z cytryny

Grzanki posmarować masłem lub oliwą. Położyć kilka listków rucoli i kawałki łososia. Doprawić sokiem z cytryny. Udekorować sosem balsamico.

sałatka z tortellini


pierożki tortellini lub ravioli (gotowe z paczki)
3 pomidory
1 duży ogórek
czerwona papryka
sałata
ser lazur - ok 10 dkg
jogurt naturalny
2 sosy sałatkowe
sól
pieprz

Tortellini ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Pomidory, ogórka, ser, paprykę pokroić w kostkę. Sałatkę postrzępić. Do warzyw dodać tortellini. Jogurt zmieszać z sosami sałatkowymi i wlać do miski z sałatką. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis od Natalii M. :)

czosnkowe kulki serowe w ziołach


kostka sera białego chudego (ok. 200-250 g)
oliwa z oliwek
sól morska
biały pieprz
3 ząbki czosnku
świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, majeranek

Ser rozetrzeć z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną oliwy, tak by uzyskał konsystencję odpowiednią do formowania kulek. Zioła posiekać i wymieszać. Obtoczyć kulki w ziołach. Podawać do grzanek.

sałatka grecka

różne rodzaje sałaty (np. rucola, raddicchio, roszponka, lodowa, rzymska, itp.)
pomidory
ogórek
papryka czerwona
zielone oliwki
feta
podprażone ziarno słonecznika lub dyni

sos sałatkowy
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
ocet balsamico
ocet z czerwonego wina

Warzywa rozłożyć na talerzu, dodać fetę, posypać ziarnem słonecznika, polać sosem.



lemoniada z miętą i ogórkiem


Wspaniały napój na upalny dzień. Coś w stylu mojito.

1 cytryna lub limonka
1-2 łyżeczki cukru
3 plasterki ogórka
2 listki mięty
200 ml wody mineralnej
lód

Cytrynę obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a następnie wrzucić do szklanki i posypać cukrem, Dodać liski mięty, plastry ogórka, lód i zalać zimną wodą.