Wieniec drożdżowy


Ciasto łatwe w wykonaniu i zarazem niesamowicie smaczne.

1 szklanka letniego mleka

5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki szafranu (lub kurkumy)

100 g stopionego masła

100 g cukru
szczypta soli

500 g mąki


Mleko rozrobić z drożdżami. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki (sól, cukier, letnie masło, szafran lub kurukmę) i wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić ciasto.

Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.


Podzielić ciasto na 3 części, z każdej uformować wałek, a następnie spleść gruby warkocz i złączyć jego końce formując wieniec.


Po wierzchu posmarować białkiem, żeby się ładnie przyrumieniło. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 st. C przez około 30-45 minut.

Świetnie smakuje ze szklanką mleka. Dla urozmaicenia możne jeść posmarowane miodem albo dżemem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz