bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą


1 bakłażan

puszka pomidorów
przecier pomidorowy
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól ziołowa
pieprz
maggi

mozzarella (potarta lub pokrojona w plastry)

świeże listki bazylii
natka pietruszki

Bakłażana pociąć na plastry o grubości ok 1 cm. Ułożyć je na sicie, oprószyć solą i pozostawić na ok 30 min., aby wyciekły z niego soki, które nadają mu gorzki smak. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika, aby się lekko podpiekły.

Przygotować sos pomidorowy: pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni; dodać pomidory z puszki i przecier, wcisnąć czosnek, przyprawić pieprzem i solą - sos powinien być dość ostry. Gdy będzie gotowy zalać nim ułożone w naczyniu, lekko podpieczone bakłażany i posypać po wierzchu startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzany na ok 200 st. C przez ok. 15-20 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz