pizza


przepis na ciasto z książki Culinaria Italia:

30 g świeżych drożdży

125 ml ciepłej wody

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli
mąka do posypania

oliwa z oliwek

Drożdże rozpuścić w małej misce w niedużej ilości letniej wody, dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać, tworząc jednolity zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z zaczynem. Lekko posolić i mocno wyrabiać. Powinno powstać spójne, ale jeszcze miękkie ciasto. Należy ugniatać je jeszcze 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne, stopniowo dolewajac przy tym ciepłej wody.

Ciasto podzielić na 4 jednakowe duże kawałki, oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Ćwiartki ciasta rozgnieść rękami lub rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, tworząc placki o grubości 0,5 cm.

Blachę do pieczenia nasmarować oliwą i położyć na nią pizze. Na wierzchu ułożyć dowolne składniki.

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut (u mnie wystarczyło 10 min.) w bardzo wysokiej temperaturze (około 280 st.C)

moje składniki:
sos pomidorowy, pomidory, ser żółty, cebula, pieczarki, czosnek, czerwona papryka, świeża bazylia, rucola.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz