bruschetta - wariacja 2

Przepis odkryłam na blogu Delicje-Alicji. Łatwe i szybkie wykonanie. Wspaniały smak i aromat.

paczka ciasta francuskiego
pomidory

mozzarella
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie

bazylia
biały pieprz

sól ziołowa


Piekarnik nagrzać do 180°C - 200°C. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Przygotować sos z oliwy, czosnku, ziół prowansalskich, bazylii, pieprzu i soli. Każdy kwadrat posmarować sosem i położyć na to plaster pomidora. Na pomidory położyć po plasterku mozzarelli. Piec aż nabiorą złotego koloru, przez ok. 15 min. Po upieczeniu można posypać bazylią. Serwować na ciepło lub na zimno.

bruschetta - wariacja 1


Pełnoziarnistą bułkę posmarować czerwonym pesto, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich. Położyć plastry mozzarelli, a na nich plastry pomidora. Całość zapiec w opiekaczu. Na koniec udekorować świeżą bazylią.

grzanki z pesto



Odkrycie kulinarne dokonane w Warszawie w "Łysym Pingwinie". Weszło na stałe do mojego menu.

Pełnoziarnistą bułkę lub kromkę chleba posmarować zielonym pesto. Na to położyć plasterki fety, a następnie plasterki pomidora. Tak przygotowane pieczywo podpiec w opiekaczu. Po wyjęciu udekorować listkami świeżej bazylii.

koktajl wiosenny

Przepis znalazłam w "Skarbie" Rossmanna.

Zmiksować w blenderze:
szklankę kefiru,
3 rzodkiewki,
pokrojony ogórek,
łyżkę szczypiorku,
łyżeczkę siemienia lnianego

Doprawiam to solą ziołową i odrobiną sosu sojowego.

sałatka z brokułów, makaronu i fety


brokuły
feta
makaron pełnoziarnisty np. rurki
słonecznik łuskany
sos sałatkowy
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
odrobina octu z czerwonego wina

Brokuły ugotować, najlepiej na parze, podzielone na różyczki. Po ugotowaniu pokroić. Ugotowany makaron rurki rozdrobnić na mniejsze kawałki. W misce mieszamy brokuły, makaron, pokrojoną w kostkę fetę oraz podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Sos sałatkowy rozrabiamy z oliwą, wyciśniętym czosnkiem i octem z czerwonego wina, a następnie wlewamy do sałatki.





Wariant z tuńczykiem:
Do sałatki dodać puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym i posiekaną natkę pietruszki.

obazda

Bawarski przysmak w wersji light.

OBAZDA

1 camambert
1 twarożek naturalny (Tosca, Turek, itp.)
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki jogurtu
sól ziołowa
biały pieprz


Wszystko rozdrobnić i utrzeć na pastę.
Podawać do precli, świeżego pełnoziarnistego pieczywa i piwa.

twarożek z łososiem



1 opakowanie chudego serka twarogowego (np. Turek, Tosca, Mleczna Dolina, itp.)
2 brzuszki z łososia drobno posiekane
szczypior
koperek
biały pieprz
sól ziołowa
sok z cytryny

Składniki wymieszać w miseczce. Serwować z grzankami.


Idealne na weekendowe śniadanie. Do świeżych bułek lub grzanek z razowego pieczywa.
Grzanki posmarowane twarożkiem można skropić z wierzchu oliwą z oliwek, octem balsamico, octem z czerwonego wina i sokiem z cytryny.

młode cukinie zapiekane pod sosem pomidorowo-serowym

wg pomysłu autorskiego

4 małe cukinie pokroić w łódki i przepołowić. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego.

SOS:
30 dkg pieczarek
2-3 cebule białe i czerwone
puszka pomidorów rozdrobnionych
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 kostki fety
sos sojowy
maggi
bruschetta (przyprawa pomidorowa)
bazylia
biały pieprz
1 kostka rosołowa warzywna
sól ziołowa
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
1 mozarella

Posiekaną drobno cebulę, lekko osoloną, podsmażyć chwilę na oliwie aż zmięknie. Dodać pokrojone pieczarki oraz sos sojowy, maggi, biały pieprz, sól ziołową. Dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą wodę i zmiękną dodać puszkę pomidorów, przeciśnięty ząbek czosnku, kostkę rosołową, bruschettę do smaku, bazylię i przecier pomidorowy, tak by sos nabrał intensywniejszego koloru. Chwilę gotować na małym ogniu. Na koniec wrzucić pokrojoną w kostkę fetę. Gotowym sosem zalać cukinie. Na wierzchu ułożyć plastry mozarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut.

chłodnik

Na letnie upały najlepiej sprawdza się CHŁODNIK. Mój przepis jest hybrydą kilku propozycji. Sprawdzony wielokrotnie.

CHŁODNIK
1 litr maślanki,
1 serek wiejski,
pęczek rzodkiewki (lub mniej),
szczypiorek,
koperek,
1 duży ogórek lub 2 mniejsze
2-3 jajka ugotowane na twardo,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku

warzywa pokroić i wrzucić do maślanki zmieszanej z serkiem, doprawić czosnkiem i przyprawami