zupa krem z dyni z imbirem



wywar:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-3 ziemniaki
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ok 1 kg dyni

2-3 łyżeczki mielonego imbiru
1-2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

jogurt naturalny
rukola
natka pietruszki

Ugotować 1 litr wywaru warzywnego (ewentualnie przygotować bulion warzywny z kostek).

Dynę obrać ze skórki, wydrążyć z pestek i nadmiaru miąższu i posiekać w kostkę.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy przeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać pokrojoną dynię i dusić z dodatkiem imbiru, curry i słodkiej papryki aż dynia zmięknie i będzie się łatwo rozgniatać widelcem.

Uduszoną dynię przełożyć do wysokiego garnka (lub blendera), miksować i dodawać stopniowo bulion wraz z kawałkami warzyw (np. 1 marchewkę, pół pietruszki, ziemniaki) uważając, żeby zupa nie wyszła zbyt rzadka. Miksować do osiągnięcia gładkiej, gęstej konsystencji.

Zupę można podawać z rukolą i jogurtem naturalnym posypaną posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz