chleb z bakaliami


Pomysł inspirowany benedyktyńskim chlebem pielgrzymim, ale w wersji uproszczonej do najbardziej niezbędnych składników.

500 g mąki (pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej lub mieszanki różnych mąk w dowolnych proporcjach)
500 ml wody (lub 250 ml wody + 250 ml mleka)
25 g drożdży
2 garści suszonych moreli
2 garści suszonych śliwek
3 garści suszonych fig
1 łyżka soli

Mąkę połączyć w misce z solą i posiekanymi bakaliami. Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku i wlać do miski. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie miksować spiralnymi końcówkami przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Pozostawić do wyrośnięcia w zimnym piekarniku przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uruchomić piekarnik i piec chleb przez ok 60 min. w temperaturze 220-240 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz