minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa


1 cebula
2 ząbki czosnku
nieduży kawałek białej kapusty
1 duży ziemniak
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka łodyg selera naciowego
1/2 średniej cukinii
1 mały por
2 pomidory obrane ze skórki
10 dkg zielonego groszku
10 dkg fasolki szparagowej lub białej fasoli z puszki
5-10 dkg wędzonego boczku

1 litr lekkiego rosołu
2 łyżki oliwy
kilka listków laurowych
natka pietruszki
parę gałązek ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, majeranku, oregano, lubczyka
sól
pieprz

Obrane cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Jarzyny umyć i drobno pokroić.

Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć w dużym garnku na oliwie. Dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić.

Dodać twardsze warzywa (ziemniaki, marchewkę, seler korzeń i naciowy, pietruszkę). Poddusić 5 minut, a następnie dodać jarzyny miękkie (pomidory obrane ze skórki, groszek, fasolę, kapustę, pora) i dusić chwilę razem.

Wlać rosół i gotować z pęczkiem ziół przez 30 minut. Po tym czasie wyłowić zioła, przyprawić solą i pieprzem, posypać siekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz