muszle nadziewane serem ricotta i łososiem zapiekane w sosie beszamelowym



125 g makaronu muszle (np. Conchiglioni z Lubelli)

FARSZ
1 opakowanie serka ricotta
100-200 g wędzonego łososia (np. brzuszki albo warkocze)
koperek
sok z cytryny
sól
pieprz

SOS
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklana mleka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1/2 kostki warzywnej
sok z cytryny
szczypta przyprawy bruschetta (opcjonalnie)
100 g tartego sera żółtego

Makaron ugotować al dente (ok. 11-12 min.). Po ugotowaniu przestudzić zimną wodą.

Przygotować farsz, mieszając w misce ser ricotta, rozdrobnionego łososia, koperek, sok z cytryny i przyprawy.

Na patelni na małym ogniu roztopić masło i dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i lekko przesmażyć, aby mąka straciła smak surowizny. Wlać mleko i dobrze roztrzepać. Dodać sok z cytryny, czosnek, kostkę rosołową, pieprz. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać starty ser.

Muszle nadziać farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zalać wszystko sosem i zapiekać przez 20 min. w piekarniku nagrzanym na 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz