makaron penne zapiekany z brokułami w sosie beszamelowym



250 g makaronu penne (rurki)
200 g brokułów (mrożnych lub świeżych)
100 g szynki albo kiełbasy lisieckiej (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól

SOS BESZAMELOWY
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklana mleka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1/2 kostki warzywnej
sok z cytryny
szczypta przyprawy peperoncino(opcjonalnie)
100 g tartego sera żółtego

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Formę żaroodporną wysmarować oliwą. Włożyć ugotowany makaron.

Brokuły ugotować na parze. Gotować krótko, by były jeszcze chrupiące.

Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę. Kiełbasę można chwilę przesmażyć na suchej patelni.

Do makaronu dodać brokuły rozdrobnione w mniejsze różyczki i szynkę/kiełbasę. Wymieszać.

Przygotować sos. Na patelni na małym ogniu roztopić masło i dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i chwilę przesmażyć, aby mąka straciła smak surowizny. Wlać mleko i dobrze roztrzepać. Dodać sok z cytryny, czosnek, kostkę rosołową, pieprz. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać starty ser.

Makaron zalać sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200-220 st. C przez 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz