zupa krem z kukurydzy i dyni
2 kolby kukurydzy (świeżej lub mrożonej lub 1 puszka)
30-50 dkg dyni (mrożonej lub świeżej)
gałka muszkatołowa
słodka i ostra papryka
chilli
curry
imbir
sól
pieprz
jogurt naturalny
ziarno słonecznika
kiełki - do dekoracji
ser żółty
od 0,5 do 1 litra wywaru z warzyw (pietruszka, seler, marchewka, cebula, przyprawy, kawałek świeżego imbiru)
Ugotować wywar z warzyw. Odcedzić - pozostawić tylko marchewkę, kawałek pietruszki i selera.
Dynię podpiec w piekarniku przez 10-20 minut w temp. 220 st. z dodatkiem przypraw: szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, curry.
Do wywaru dodać kukurydzę i podpieczoną dynię. Chwilę gotować, a następnie zmiksować (łącznie z marchewką, kawałkiem pietruszki i selera). Doprawić papryką, chilli, curry i imbirem, solą i pieprzem.
Podawać z tartym żółtym serem, jogurtem, kiełkami i ziarnem słonecznika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz