pizza z mąki pełnoziarnistej
Przepis z programu Rewolucja na talerzu. Pizza pyszna i bardzo szybko się ją robi.
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów pelati
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru (opcjonalnie)
przykładowe dodatki:
mozzarella
ruccola
pomidor
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Blachę smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy ciasto i rozwałkowujemy je. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
wariant:
mozzarella
pieczarki
czerwona cebula
wariant:
szpinak z czosnkiem
ser typu feta
mozzarella
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz