barszcz wigilijny wg babci Helenki
Gotowanie tego barszczu zajmuje sporo czasu, ponieważ przygotowuje się go etapami. Ilości składników, jak to zwykle bywa: "na oko" lub jak kto woli "na wyczucie", czyli "trochę tego, trochę tamtego". Najlepiej ugotować ogromny gar i cieszyć się barszczem przez całe święta.
1. W jednym garnku ugotować wywar z włoszczyzny: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula.
2. W drugim garnku ugotować grzyby, które wcześniej były moczone przez 2 godziny. Gotować w świeżej wodzie.
3. W trzecim garnku ugotować fasolę, która wcześniej moczyła się przez ok. 12 godzin. Gotować w świeżej wodzie.
4. W czwartym garnku ugotować 3-4 kg buraków, obranych i potartych na tarce na grubych oczkach. Buraki należy zalać wysoko wodą i gotować przez ok. 2 godziny.
Połączyć składniki:
- odcedzony wywar z włoszczyzny
- grzyby z dodatkiem wody, w której się gotowały
- ugotowaną fasolę
- odcedzony wywar z buraków
Dodać przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- koncentrat do barszczu
-przecier pomidorowy
Przygotować zasmażkę:
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 posiekane cebule
- masło i olej słonecznikowy w proporcji 1:1
- 4 łyżki mąki
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni i rozprowadzić wodą. Następnie przetrzeć wszystko przez sitko do garnka z barszczem.
Barszcz doprawić do smaku koncentratem z buraków, pieprzem, solą, majerankiem, sokiem z cytryny, cukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz