Barszcz z młodych buraków wg Boż
Z 2 marchewek, korzenia pietruszki, łodygi pietruszki, liści lubczyku, 2 cebul, ząbku czosnku, 2 kostek rosołowych z pietruszka i lubczykiem ugotować bulion; do gotującego się bulionu należy też dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Dorzucić ziemniaczki w kostkę.
2 pęczki botwinki - buraczki obrać i potrzeć na tarce, wybrać kilka ładnych liści i posiekać. Buraczki i liście to ostatni etap gdyż nie trzeba gotować ich aż tak długo, można też dodać białą fasolkę z puszki, którą uprzednio należy wypłukać woda w sitku.
Na koniec doprawianie:
0,25 ml kwasu z buraków (lub w ostateczności 2 barszcze czerwone Winiary)
pieprz, maggi, sok z cytryny, ocet czerwonego wina, śmietana/jogurt
Ugotować jajka, pokroić w ćwiartki i wrzucić na koniec do zupy lub bezpośrednio na talerz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz