zupa krem z pieczonej papryki
1 - 1,2 kg czerwonej papryki
oliwa z oliwek
3 ziemniaki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 kostki warzywne
sól
pieprz
jogurt naturalny
garść rukoli
feta
Paprykę umyć i wytrzeć do sucha. Każdą przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne. Cząstki papryki wrzucić do naczynia żaroodpornego lub wyłożyć na blachę do pieczenia. Polać ok. 3-4 łyżkami oliwy z oliwek i wsadzić do nagrzanego na 200-220 st. C piekarnika. Piec, aż skórka papryki nieco się zarumieni na brzegach. Wyjąć paprykę z pieca i ostudzić 10 minut, a następnie obrać ze skórki i nieco rozdrobnić.
Na 1 łyżce oliwy przeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chilli, czosnek, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i upieczoną paprykę i smażyć ok. 5 minut. Następnie całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego i gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Całość przelać do wysokiego garnka lub blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić słodką i ostrą papryką w proszku, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
Krem podawać przybrany listkami rukoli, odrobiną jogurtu i pokrojoną w kostkę fetą w towarzystwie podpieczonej bagietki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ta feta doskonale tutaj pasuje. Już od kilku dni chodzi za mną feta, więc może skuszę się na nią w połączeniu z tą zupką? :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń