500 g mąki orkiszowej (pełnoziarnistej)
25 g drożdży
1 łyżka soli
375 ml wody
3 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki maku
5 ml mleka
oliwa z oliwek
Do miski wysypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do miski. Dodać słonecznik i siemię lniane. Składniki dokładnie wymieszać, miksować mikserem ze spiralnymi końcówkami przez 3-5 minut i pozostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce lub na papierze do pieczenia. Każdą bułeczkę naciąć nożem na krzyż, posmarować mlekiem, posypać makiem (i ziarnami) i odstawić do wyrośnięcia.
Bułki piec około 15 minut w temp. 250 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz