sałatka krabowa z chińskim makaronem i ogórkiem
paczka paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych)
ok. 1/3 sałaty lodowej
1 duży ogórek szklarniowy
pęczek koperku
makaron sojowy lub ryżowy - 1 opakowanie
kurkuma
2 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
Paluszki krabowe rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i pokroić w kostkę.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu - zalać w misce wrzącą wodą z dodatkiem soli i kurkumy i pozostawić na 3-4 minuty. Następnie odcedzić i rozdrobnić długie nitki.
Połączyć paluszki krabowe z przestudzonym makaronem, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę ogórka, pokrojoną sałatę lodową, drobno posiekany koper.
W małej miseczce przygotować sos z majonezu, soku z cytryny, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Dodać go do sałatki.
Całość schłodzić w lodówce przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz