Ciasto łatwe w wykonaniu i zarazem niesamowicie smaczne.
1 szklanka letniego mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki szafranu (lub kurkumy)
100 g stopionego masła
100 g cukru
szczypta soli
500 g mąki
Mleko rozrobić z drożdżami. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki (sól, cukier, letnie masło, szafran lub kurukmę) i wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić ciasto.
Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Podzielić ciasto na 3 części, z każdej uformować wałek, a następnie spleść gruby warkocz i złączyć jego końce formując wieniec.
Po wierzchu posmarować białkiem, żeby się ładnie przyrumieniło. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 st. C przez około 30-45 minut.
Świetnie smakuje ze szklanką mleka. Dla urozmaicenia możne jeść posmarowane miodem albo dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz